Wulff: Berlínská zeď je symbolem drastického systému a jeho nezdaru

Berlínská zeď

Berlínská zeď

Za symbol drastického systému komunismu a jeho ztroskotání označil Berlínskou zeď německý prezident Christian Wulff na dnešní vzpomínkové akci k 50. výročí zahájení její stavby. Její stržení v roce 1989 podle něj ukázalo, že svoboda je nakonec neporazitelná. Podle kancléřky Angely Merkelové je Berlínská zeď připomínkou nutnosti bojovat po celém světě za svobodu a demokracii.

Podle Wulffa tak byla stavba Berlínské zdi i výrazem strachu NDR z vlastních obyvatel. „Znovu se ale ukázalo, že ve finále je svoboda neporazitelná. Žádná zeď neodolá věčně touze po svobodě,“ připomněl německý prezident její konec v době převratných politických změn v socialistickém bloku na podzim 1989. Zdůraznil přitom, že „zeď nespadla, ale byla stržena“ a vyzdvihl aktivity východoněmeckých bojovníků za občanská práva a církve, které napomohly jejímu odstranění. Ve svém projevu vzpomněl také osudy některých ze 136 známých obětí Berlínské zdi, které za pokus o její překonání zaplatily životem.

V podobném duchu se neslo i úvodní vystoupení berlínského primátora Klause Wowereita, který mládí prožil v Západním Berlíně. Politik německé sociální demokracie (SPD) poděkoval jmenovitě bývalému sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi, že konec Berlínské zdi proběhl bez násilí, a zmínil, že k jejímu pádu pomohlo i politické uvolnění v Polsku a v Maďarsku spolu s odlivem občanů NDR přes tehdejší Československo.

Wowereit kritizoval současné názory německé krajní levice, jejíž někteří představitelé hájí uzavření berlínské hranice „protinacistickým obranným valem“, jak zeď tehdejší východoněmecká propaganda nazývala. „Pro režim ostnatého drátu a porušování lidských práv neexistuje žádné ospravedlnění,“ zdůraznil Wowereit, který s krajně levicovou stranou Levice vládne na berlínské radnici.

Pietního setkání u památníku zdi v centru Berlína se zúčastnili nejvyšší představitelé německé metropole i země. Merkelová na něm však nepromluvila a až později agentuře DPA řekla, že Němci nesmí zapomenout na 13. srpen 1961, ani na utrpení, které přinesl milionům lidí. „Bezpráví způsobené stavbou zdi nám dodnes připomíná, abychom se u nás doma i po celém světě zasazovali za svobodu, demokracii a lidská práva,“ uvedla kancléřka pocházející z někdejšího východního Německa.

Komunistický režim před 50 lety přerušil průchodnost mezi východní a západní částí Berlína, aby tak zabránil dalšímu exodu občanů Německé demokratické republiky na Západ. Ten byl v té době nejsnazší přes západní sektory Berlína, které po válce spravovaly západní armády a Spolková republika. Podle odhadů uprchlo do roku 1961 za železnou oponu okolo třech milionů východních Němců.