Z Afriky se vrátil už druhý Němec nakažený ebolou

virus ebola

virus ebola Zdroj: Global panorama, Flickr, CC BY 2.0

Do Německa dorazilo letadlo s dalším pacientem nakaženým ebolou. Humanitární pracovník, který působil v západní Africe, bude hospitalizován v univerzitní nemocnici ve Frankfurtu nad Mohanem. Do země již na konci srpna dorazil Němec nakažený ebolou, který se léčí v Hamburku.

O novém pacientovi je známo to, že je to lékař, pochází z Ugandy a že se nakazil při práci pro italskou humanitární organizaci v Sieře Leone.

„Pacient je ve velmi vážném stavu, ale jeho stav je alespoň stabilní,“ sdělil šéflékař z frankfurtské kliniky Timo Wold. Dodal, že chová „oprávněné naděje, že nemocný tuto infekci dokáže přestát“. Jasno prý bude v nadcházejících dnech.

Muž byl z frankfurtského letiště za doprovodu policie a hasičů okamžitě převezen na izolační jednotku místní kliniky. Transport provázely nejpřísnější bezpečnostní opatření.

Hesensko nabízí další kapacity

Hesenské ministerstvo zdravotnictví již dalo na vědomí, že je připraveno léčit dalšího nakaženého ebolou. Zemský ministr zdravotnictví Stefan Grüttner řekl, že je to jen otázka financí a kapacity. Frankfurtská klinika je schopná pečovat až o šest infikovaných.

O stavu i původu prvního nakaženého, který se léčí v Hamburku, je jen málo informací. Podle deníku Bild je to spolupracovník Světové zdravotnické ogranizace (WHO), který pochází se Senegalu a který se nakazil při práci v laboratoři v Sieře Leone.

Nemocný v USA mohl nakazit až sto lidí

V USA mezitím pokračuje pátrání po lidech, kteří se setkali s liberijským pacientem, který se s ebolou léčí v Dallasu a u něhož zákeřná nemoc propukla až na americkém území. V terénu jsou stovky zdravotníků, kteří vyhodnocují míru nebezpečí a nutnost jednotlivé osoby izolovat. Do kontaktu s Liberijcem se dostalo prý asi 100 osob, čtyři z nich jsou již v karanténě. Nevykazují zatím ale údajně žádné příznaky choroby.

Podle zdravotnického úřadu CDC nelze další onemocnění v USA vyloučit. „Mohou se objevit další případy, ale nemoc se určitě nebude šířit,“ uvedl ředitel CDC Tom Frieden.

Muž, který přicestoval z Libérie, prý v Africe žádné symptomy nevykazoval. „Před cestou ho vyšetřili a měl teplotu 36,3 stupňů, tedy zcela normální. Žádné příznaky neměl ani během cesty,“ řekl Frieden. Stav pacienta je podle něj „i nadále vážný“.

Liberijská prezidentka chce nemocného potrestat

Chování muže už kritizovala i liberijská prezidentka Ellen Johnsonová Sirleafová. V rozhovoru s kanadskou stanicí CBC uvedla, že se velmi zlobí, že muž odjel do USA s vědomím, že byl v kontaktu s lidmi nakaženými ebolou. Označila to za neomluvitelné. Uvažuje prý o právním postihu muže po návratu domů. Podle místních médií se muž nakazil, když pomáhal nastoupit do taxíku nemocné ženě.

Ke konci září onemocnělo podle údajů WHO v západní Africe virem krvácivé horečky 7157 lidí. Nemoci jich podlehlo už více než 3300, téměř dva tisíce v Libérii, více než 700 v Guineji a přes 600 v Sieře Leone. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan již před časem oznámil - podle kritiků předčasně - vítězství jeho země nad nemocí. Ta si v nejlidnatější africké zemi vyžádala osm obětí. Z celkových tří tisíc mrtvých bylo v Africe 216 zdravotníků nebo humanitárních pracovníků.