Z cesty do Číny mám velmi dobrý pocit, prohlásil před návratem Zeman. Ocenil ekonomickou spolupráci

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ČTK

Prezident Miloš Zeman na závěr své návštěvy Číny prohlásil, že má z cesty velmi dobrý pocit, protože obě země pokročily v konkrétních projektech ekonomické spolupráce. Po tiskové konferenci s českými novináři v Šanghaji prezident odletěl zpět do České republiky.

V pondělí se český prezident v Šanghaji sešel se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem a přijal od něj další pozvání do Číny na duben 2019 na summit o novodobé Hedvábné stezce, která má spojit Asii, Evropu a Afriku pomocí sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

„Jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem, už sedmé, proběhlo velmi dobře. V dubnu na pozvání pana prezidenta tady budu popáté a s ním se setkám poosmé,“ uvedl Zeman. „Vyznávám ekonomickou diplomacii a jsem rád, že se podařilo věci posunout dopředu v mnoha oblastech,“ dodal.

Prezident Zeman bývá kritizován, že při svém dialogu s Čínou opomíjí otázku lidských práv a nesetkává se se zástupci občanské společnosti, tak jak to činí někteří západní státníci. Prezident na dnešní tiskové konferenci ale novinářům řekl, že při jedné ze svých minulých návštěv takovou schůzku absolvoval.

Zeman pro Blesk: Abolice se týká i Babišovy rodiny. „Přání smrti“ má za hyenismus >>>

„Setkal jsem se dokonce s několika zástupci občanské společnosti, nikoli teď, protože na to nebyl čas, ale seděli jsme v takové příjemné restauraci v Pekingu, minule nebo předminule, to už si přesně nepamatuju. Tam byl jeden bloger, jeden autor - politolog, kterému vycházejí knihy, a diskutovali jsme o budoucnosti čínské společnosti,“ prohlásil Zeman.

Hlavním cílem nejnovější Zemanovy cesty do Číny byla podpora hospodářských vztahů v souvislosti s dovozním veletrhem, který se v těchto dnech koná v Šanghaji. Během návštěvy, při níž prezidenta doprovodila i početná podnikatelská delegace, bylo podepsáno několik dohod a memorand, například v oblasti leteckého průmyslu, telekomunikací či cestovního ruchu.

Jako sféry, kde by se dala rozvinout další hospodářská spolupráce s Čínou, zmínil Zeman například zemědělství nebo kosmický výzkum. Příležitostí pro české stavební a železniční firmy bude dubnová konference o novodobé Hedvábné stezce, protože základem stezky je vysokorychlostní železnice, uvedl dále prezident.

Zeman novinářům řekl, že se během své návštěvy setkal kromě čínského prezidenta Sia také s několika dalšími vysokými světovými představiteli, kteří do Číny na veletrh přijeli, včetně ruského premiéra Dmitrije Medveděva a maďarského premiéra Viktora Orbána. „Měl jsem také zajímavou schůzku s Viktorem Orbánem, kterému jsem blahopřál ke statečnému postoji v oblasti lidských práv, protože jedno z lidských práv je uchování kulturních kořenů, v daném případě evropských kulturních kořenů,“ prohlásil český prezident. S Medveděvem pak Zeman mluvil o ekonomické situaci Ruska.

V souvislosti s veletrhem český prezident kritizoval bývalého ministra průmyslu a obchodu Tomáše Hünera (za ANO), který úřad vedl od prosince 2017 do června 2018. „Opomněl zařadit ČR mezi takzvané partnerské země na tomto veletrhu, a proto pracovníci naší ambasády měli určité problémy s umístěním expozice a podobně,“ prohlásil Zeman. „Ministr průmyslu a obchodu je tady od toho, aby zajišťoval příhodné podmínky mimo jiné i pro české expozice v zahraničí, a když to neudělá, je dobře, že už není ministr,“ dodal Zeman.