Z Řecka byli po přestávce vráceni do Turecka další migranti

Migrant

Migrant Zdroj: ctk/AP

Z Řecka dnes po dvoutýdenní přestávce odplulo do Turecka dalších 49 migrantů v rámci návratového programu, který dojednala EU s Ankarou. Informovala o tom agentura Reuters. Za tři týdny, kdy s vracením uprchlíků Atény začaly, bylo podle DPA přepraveno do Turecka 374 běženců.

Dnes odplula jedna loď se 13 migranty z řeckého ostrova Lesbos do tureckého Dikili, šlo o osm Afghánců, čtyři Íránce a Jordánce. Druhé plavidlo se čtyřmi Afghánci a Íráncem vyplulo z ostrova Chios do tureckého Çeşme a třetí loď převezla 18 Bangladéšanů, čtyři Pákistánce a devět Barmánců do tureckého přístavu Güllük. Podle řeckých úřadů žádný z běženců nepožádal v Řecku o azyl.

V uprchlickém táboře Moria na ostrově Lesbos se dnes střetli běženci s policisty, na které imigranti začali házet kameny. Protesty vypukly během návštěvy řeckého ministra pro migraci Jannise Muzalase a nizozemského státního tajemníka pro migraci Klaase Dijkhoffa. Běženci přitom křičeli „svobodu“ či „otevřete hranice“. Na Lesbu je nyní na 4300 migrantů, z nichž většina je v Morii.

Dohoda mezi Evropskou unií a Ankarou, platná od 20. března, předpokládá, že migranti, kteří od tohoto data připlují a nezískají v Řecku azyl, budou vráceni do Turecka. Za každého vráceného Syřana se EU zavázala přijmout z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

Podle dnešního oznámení Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) bylo dosud z Turecka do evropských zemí převezeno na 350 Syřanů. Tento týden by mělo být posláno dalších 300, zejména do Francie.

Uprchlíci masově žádali o azyl

S vracením migrantů do Turecka začaly Atény 4. dubna, krátce nato se ale přesuny zastavily proto, že řecké úřady nezvládaly mimořádné zvýšení žádostí o azyl. Uprchlíci totiž začali masově žádat o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Několik dní po zahájení návratového programu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Ankara nebude plnit migrační dohodu s Bruselem, pokud EU nedostojí svým závazkům. EU totiž za pomoc při zvládání migrační krize slíbila Ankaře celkem šest miliard eur (asi 162 miliard korun), obnovení zamrzlého jednání Turecka o jeho vstupu do EU a zavedení bezvízového styku pro turecké občany do konce června.

O víkendu jednal o plnění podmínek dohody EU s Ankarou turecký premiér Ahmet Davutoglu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou při její návštěvě Turecka.

Podle Bruselu zatím Ankara plní jen 19 ze 72 kritérií pro bezvízový styk. Dnes turecký vicepremiér Mehmet Şimşek oznámil, že Ankara splní všechna kritéria do začátku května.