Z Ukrajiny před konfliktem uprchlo už téměř 880 tisíc lidí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Z Ukrajiny uprchlo před ozbrojeným konfliktem podle OSN zhruba 878 tisíc lidí. Dalších 1,3 milionu lidí, kteří byli nuceni opustit své domovy, jsou uprchlíky ve vlastní zemi. I během posledních 24 hodin bylo v konfliktní oblasti na východě Ukrajiny zaznamenány ozbrojené incidenty.

Zhruba 878 tisíc lidí z Ukrajiny donutil konflikt mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami na východě Ukrajiny hledat v zahraničí azyl, povolení k pobytu nebo jiný druh legalizace pobytu, oznámil dnes v Ženevě zástupce Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí Organizace spojených národů (OCHA) Jens Laerke. Bilance je podle něj platná k 4. červnu.

Předchozí statistiky z 28. května hovořily o 867 tisíc ukrajinských občanech, kteří uprchli před konfliktem. Laerke poznamenal, že těžké boje ve vsi Marjinka nedaleko Doněcka 3. června vyvolalo útěk obyvatelstva. Tito lidé jsou přitom vystaveni dalšímu nebezpečí, protože jsou údajně nuceni vyhýbat se silnicím v oblasti, kde mohou být nevybuchlé granáty a miny.

Podle Laerkeho v této oblasti nemá zhruba 10 tisíc lidí přístup k pitné vodě. Týká se to také dalších tisíců lidí v oblastech poblíž Luhansku.

Podle odhadů OSN potřebuje zhruba pět milionů lidí na Ukrajině humanitární pomoc.

V Donbasu to vře

V konfliktní oblasti Donbasu mezitím bylo opět porušováno příměří, které bylo v únoru uzavřeno v běloruském Minsku. Během posledních 24 hodin bylo v Donbasu zabito osm ukrajinských vojáků a dalších pět bylo zraněno, oznámil dnes mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko podle agentury Unian.

Ruská agentura TASS zase tvrdí, že ukrajinské jednotky dnes intenzivně z těžkých zbraní ostřelovaly doněcké letiště a komunikace mezi letištěm a městem.

Křehké naplňování dohod

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho německý protějšek Frank-Walter Steinmeier dnes v telefonickém rozhovoru podle ruského ministerstva zahraničí konstatovali, že proces naplňování dohod z Minsku je nadále křehký.

Ministři rovněž hovořili o „některých aspektech“ vztahů mezi Ruskem a Evropskou unií. Západ přitom obviňuje Moskvu z aktivní podpory proruských povstalců na východě Ukrajiny, kde si konflikt od minulého roku vyžádal přes 6200 životů, převážně vojáků a bojovníků, ale i nemalého počtu civilistů.