Začal summit EU. Tsipras stále věří, že řešení pro Řecko najde

Alexis Tsipras

Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Hlavním bodem programu evropského summitu, který začal v Bruselu s tříhodinovým zpožděním, se po nočním jednání v Minsku stal nejnovější vývoj ukrajinské krize a vztahů s Ruskem. Premiéři a prezidenti členských zemí unie se ale mají bavit také o evropské reakci na teroristické hrozby a hospodářské problematice, především nejnovějším snahám Řecka řešit hluboké zadlužení země.

Naději, že se zemím eurozóny podaří najít řešení otázky řeckého dluhu přijatelné pro všechny, vyjádřil při příchodu na dnešní summit EU nový řecký premiér Alexis Tsipras. Do Bruselu přijel den poté, co zkrachovala mimořádná schůzka ministrů financí zemí platících eurem, kteří se po několika hodinách jednání nedokázali shodnout ani na textu společného prohlášení.

Večer ale oznámil šéf Euroskupiny, nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, že s Tsiprasem nyní dosáhli dohody o začátku expertních konzultací. Euroskupina sdružuje ministry financí zemí eurozóny, jejímž členem je i Řecko.

Německá kancléřka Angela Merkelová při příchodu na summit zdůraznila, že možnost nalézt kompromis ve vyjednávání s Řeckem stále existuje a že na to strany mají ještě několik dní. „Evropa vždy vynikala při hledání kompromisu. Německo je připraveno,“ řekla. Kvůli zachování důvěryhodnosti je podle ní ale nutné dodržovat dohody. Na své první jednání s Tsiprasem se prý těší.

Tsipras chce bojovat s humanitární krizí

Podle Tsiprase je společné řešení potřeba, aby mohla unie bojovat s „kořeny“ úsporných opatření, s „humanitární krizí napříč EU“ a vrátit Evropu zpět na cestu růstu a sociální soudržnosti. V minulých dnech se o postoji Řecka Tsipras snažil přesvědčit politiky ve významných evropských metropolích. Zatímco třeba Francie a Itálie dávaly najevo smířlivější přístup, právě v Německu levicový řecký premiér narazil.

Večer se šéf Euroskupiny Dijsselbloem a Tsipras dohodli, že ještě před pondělním jednáním ministrů financí zemí platících eurem začnou experti Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Evropské centrální banky (ECB) diskutovat s řeckou stranou. Cílem je zjistit, jak dalece se představy obou stran ve skutečnosti liší a kde by bylo možné najít společný základ pro další jednání.

Podle představy šéfa Evropské rady Donalda Tuska by měl premiéry a prezidenty Dijsselbloem seznámit s postupem snah najít řešení problému, o jeho podstatě by se mluvit nemělo. Podle diplomatů je ale pravděpodobné, že lídři se o tématu začnou přeci jen bavit. Pro Tsiprase je tento summit ve funkci prvním.

Slovenský premiér Robert Fico dnes zopakoval, že pro slovenskou vládu je nepřijatelné odpuštění jakékoli části řeckého dluhu. Bratislava je prý ale ochotná jednat o změně podmínek splácení, například o prodloužení úvěrů.

Jednat se bude také o řešení pro Ukrajinu

Poté, co do Bruselu německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande dorazili z Minska s dohodou o příměří, není příliš pravděpodobná diskuse o přitvrzení nynější podoby protiruských sankcí. Stejně nepravděpodobné ale je, že by lídři EU zrušili na pondělí připravené a už schválené rozšíření sankčního seznamu osob a organizací se zmrazeným majetkem a zákazem cest do EU.

Premiér Velké Británie David Cameron a ukrajinský prezident Petro PorošenkoPremiér Velké Británie David Cameron a ukrajinský prezident Petro Porošenko | ctkPremiér Velké Británie David Cameron a ukrajinský prezident Petro Porošenko

Evropští politici, včetně Merkelové samotné, byli totiž při příchodu na summit opatrní a zdůrazňovali potřebu vyčkat, jak se dohoda z Minska projeví přímo na východě Ukrajiny. V Minsku Merkelová a Hollande od středečního večera jednali s prezidenty Ruska a Ukrajiny Vladimirem Putinem a Petrem Porošenkem.

Porošenko je hostem evropského summitu, premiéry a prezidenty zemí EU seznámí se svým pohledem na nejnovější vývoj. Samotné diskusi na vrcholné schůzce se už ale účastnit nemůže.

Jedním z témat bude i hrozba terorismu

Dalším významným tématem, které se na program dnešní schůzky dostalo v lednu po teroristických útocích v Paříži, je reakce EU na teroristickou hrozbu. Příliš sporů zde diplomaté nečekají, dopředu připravené závěry zdůrazňují potřebu lepší spolupráce členských zemí, které nesou hlavní odpovědnost za bezpečí svých občanů. Měly by proto lépe využívat evropských institucí jako je Europol či Eurojust.

Diskuse se povede například o lepším či „plnějším“ využití stávajících pravidel schengenského prostoru bez hraničních kontrol. Na předsedu europarlamentu Martina Schulze bude summit apelovat, aby parlament nebránil přijetí nyní zablokované směrnice týkající se výměny informací o pasažérech leteckých spojů.