Zachovejme geny padlých vojáků ve spermabankách, vyzývá arménský poslanec

Arménští vojáci

Arménští vojáci Zdroj: CC BY SA 2.0: Khustup via Wikimedia Commons

Napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem stále trvá, v atmosféře strachu a vzájemných přestřelek se rodí i velmi netradiční návrhy. Šéf malé arménské prozápadní strany Dědictví chce umožnit odvedencům zachovat svoji genetickou informaci i v případě smrti – každý z nich by měl podle jeho návrhu zákona povinně přispět do nově vytvořené vojenské spermabanky.

Tevan Poghosjan chce tímto opatřením „zajistit kontinuitu generací“. Ministerstvo obrany nápad označilo za zajímavý a chce ho konzultovat s lékaři. Ne všichni jsou ale tak nadšení. „Místo vytváření spermabanky raději měli v posledních 25 letech postavit profesionální, dobře placenou a vyzbrojenou armádu, aby uchránili mladou generaci,“ uvedla podle serveru Armenia Now místní politická aktivistka Ani Kaghinjanová.

Téma obrany je nyní ve státě s třemi miliony obyvatel na prvním místě. Vláda plánuje zrušit výjimku z vojenské služby pro vysokoškoláky, podle návrhu zmíněného Povgohsjana by do ní měly nastoupit i ženy.

Mírová jednání

Boje ve sporném území Náhorního Karabachu si na začátku minulého měsíce vyžádaly životy 77 arménských vojáků a přestřelky na hranicích ještě stále probíhají. Prezident Serž Sargsjan na konci minulého měsíce prohlásil, že jeho země rezignuje na mírová jednání s Ázerbájdžánem, pokud nedostane dodatečné bezpečnostní záruky.

Stabilita v oblasti je důležitá pro evropskou energetickou bezpečnost. Trasa plánovaného plynovodu TANAP do Itálie totiž vede jenom pár kilometrů od konfliktního karabašského území.