Zachránci eura dali Řecku ultimátum, přesvědčit je musí do tří dnů

Řecko

Řecko Zdroj: profimedia.cz

Atény musí uklidnit Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond, a to rychle. Do tří dnů má Řecko dokázat, že zvládne splnit podmínky spojené s výplatou mezinárodní půjčky. Jinak z její příští tranše země dostane jen část.

Věřitelé jsou nespokojeni s tempem, jakým Řecko reformuje svou státní správu, prozradil agentuře Reuters vysoce postavený evropský úředník. Další dodal, že inspektoři vyslaní věřiteli možná přeruší právě probíhající návštěvu v Řecku.

Athény musí v srpnu splatit dluhopisy za 2,2 miliardy eur, získání další tranše je proto klíčové. Pokud další jednání selžou, MMF zřejmě stáhne svůj díl pomoci, aby neporušil vlastní interní pravidla. Ta požadují, aby měl příjemce půjčky zajištěné financování na rok dopředu.

Situace by se tak po měsících klidu mohla opět výrazně zhoršit, a to v okamžiku, kdy přicházejí špatné zprávy i z dalšího koutu Evropy. V pondělí rezignoval portugalský ministr financí Vitor Gaspar, autor tamního úsporného programu, který si vyžádali mezinárodní věřitelé. Napětí roste i v Itálii, kde premiér Enrico Letta svolal mimořádné zasedání vlády kvůli hrozbě, že jeden z koaličních partnerů opustí vládu, kterou se podařilo sestavit až po několika týdnech vyjednávání.

V pondělí se v Řecku po dvoutýdenní přestávce rozběhla jednání u uvolnění dalších 8,1 miliardy eur z celkového záchranného balíčku. „Všichni se shodli, že Řecko musí předložit záruky před pondělním setkáním euroskupiny. Proto musí znovu předstoupit v pátek,“ uvedl zdroj obeznámený s jednáním.

Atény propásly červnový termín, do kterého měly převést 12 500 státních zaměstnanců do „pohyblivého režimu“, ve kterém je do roka čeká buď jiné místo ve státní správě, nebo propuštění. Ve státní zdravotní pojišťovně EOPYY inspektoři odhalili dluh přes miliardu eur, který muže vyústit v zavedení automatických škrtů ve výdajích na zdravotní péči.

Řecko a mezinárodní věřitelé se také nemohou dohodnout na zavedení nepopulární daně z nemovitosti a zvláštní daně z tržeb v restauracích. Řecká vláda chce také požádat o snížení letošního privatizačního cíle poté, co se jí nepodařilo najit kupce pro plynárenskou společnost DEPA.

Krize v Řecku trvá už šest let. Průměrný příjem Řeků se v důsledku úsporných opatření propadl o třetinu a nezaměstnanost dosahuje rekordních 27 procent.