Zachraňte mě, prosí americký student zadržený v KLDR. Ukradl plakát

Severní Korea, ilustrační foto

Severní Korea, ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Americký student zadržený na začátku ledna v Severní Koreji se podle tamních státních médií pokusil ukrást plakát s politickou tématikou z hotelu v Pchjongjangu. Jednadvacetiletý student Virginské univerzity Otto Warmbier byl zatčen v lednu těsně před nástupem do letadla mířícího do Číny a dnes se přiznal k "závažným trestným činům" proti státu, uvedla severokorejská média.

„Spáchal jsem zločin, když jsem vzal propagandistický plakát z části hotelu, která byla určena jen pro zaměstnance,“ prohlásil dnes Warmbier v Pchjongjangu před médii se slzami v očích. „Udělal jsem největší chybu svého života. Prosím vás, zachraňte mě,“ dodal.

Warmbier chtěl prý doma plakát darovat jedné z duchovních své církve „jako trofej“. Podle severokorejské tiskové agentury KCNA mu za to slíbila ojeté auto v hodnotě deset tisíc dolarů. Student rovněž dostal slib, že kdyby byl zadržen a nevrátil se do vlasti, jeho matka by získala od charity 200 tisíc dolarů. Warmbier řekl, že na nabídku přistoupil kvůli „vážným finančním problémům“ své rodiny.

„Můj zločin je velmi závažný a předem naplánovaný,“ řekl údajně. Žádné detaily o možných obviněních, která by mohla být proti Američanovi vznesena, zatím nebyly zveřejněny. Severní Korea zadržela několik cizinců již v minulosti a Spojené státy i Kanada své občany varovaly před cestami do této asijské země. Jak poznamenala agentura AP, KLDR se k podobným krokům uchyluje v době zvýšeného napětí s okolním světem, aby si tímto způsobem vymohla ústupky.

Další zadržení

Počátkem ledna americká televize CNN informovala, že Severní Korea zadržuje jiného amerického občana, kterého viní ze špionáže ve prospěch Jižní Koreje. Zadrženého tehdy identifikovala jako dvaašedesátiletého Američana korejského původu Kim Dong Chula.

V listopadu 2014 propustila KLDR Američany Kennetha Baeho a Matthewa Millera, které do té doby věznila. Šestačtyřicetiletý misionář Bae byl v Severní Koreji odsouzen na 15 let za „pokus o svržení severokorejské vlády“. Čtyřiadvacetiletý Miller si odpykával šestiletý trest za to, že po příletu do Severní Koreje roztrhal své vízum a požádal o azyl.

Podle soudu měl Miller v úmyslu nechat se zadržet a zažít na vlastní kůži život ve vězení, aby pak mohl podat zprávu o porušování lidských práv v KLDR.