Zaměstnanci Applu odmítají návrat do kanceláří. Žádají home office i po pandemii

Zaměstnanci Applu chtějí zachovat neomezený home office

Zaměstnanci Applu chtějí zachovat neomezený home office Zdroj: Reuters

Plán šéfa Applu Tima Cooka na návrat zaměstnanců do kanceláří po skončení pandemie vyvolal odpor jeho podřízených. Zaměstnanci v odpovědi na Cookův interní dopis volají po flexibilnějším přístupu a dodávají, že argumenty vedení se rozcházejí s realitou.

Cook v interní poště ve čtvrtek oznámil zaměstnancům, že od září mají docházet do kanceláře nejméně tři dny v týdnu. Někteří pracovníci Applu budou moci zbylé dva dny pracovat na dálku. Ti, jejichž práce se neobejde bez fyzické přítomnosti, budou v kanceláři čtyři či pět dní v týdnu. Zaměstnanci Applu budou též moci požádat ročně o dva týdny práce z domova. Jakoukoliv takovou žádost ale bude muset schválit nadřízený, oznámil Cook.

Přestože loňský přechod na práci na dálku proběhl podle šéfa Applu hladce, osobní kontakt je stále nenahraditelný. „Vím, že nejsem jediný, komu chybí ruch, energie, kreativita, osobní spolupráce a pocit společenství, který jsme spolu vytvořili,“ napsal Cook zaměstnancům.

Mnozí zaměstnanci s tím ale nesouhlasí. Komunita asi 2800 pracovníků Applu sdružených na komunikační platformě Slack sestavila dopis adresovaný Cookovi, ve kterém uvádí, že někteří kolegové se už kvůli tlaku managementu na návrat do kanceláří rozhodli z firmy odejít. Zaměstnanci žádají, aby ti, kteří chtějí, mohli i nadále pracovat z domova bez omezení.

„Politika Applu v oblasti flexibilní práce a komunikace kolem toho už přiměly některé naše kolegy k odchodu. Bez inkluzivity, kterou přináší flexibilita, má mnoho z nás pocit, že musí volit mezi našimi rodinami nebo kvalitou života, a prací, tedy tím být součástí Applu,“ píše se v dopisu podepsaném 80 zaměstnanci, ze kterého cituje magazín The Verge.

Zaměstnanci dodávají, že obvyklá argumentace manažerů, kteří tvrdí, že mnozí zaměstnanci touží po návratu do kanceláří, se neopírá o realitu. „Máme dojem, že zde je rozpor mezi tím, co si vedení myslí o práci na dálku, a mezi skutečnou zkušeností zaměstnanců Applu,“ píše se v dopisu.

Apple sice před pandemií práci na dálku přímo nezakazoval, zaměstnance ale od ní aktivně zrazoval. Nynější plán povolit zaměstnancům dva dny home office týdně tak představuje posun. Mnohé globální technologické firmy ale razí mnohem otevřenější přístup. Například Facebook a Twitter oznámily, že zaměstnancům umožní pracovat na dálku tak často, jak budou chtít, a to i po odeznění pandemie.