Zaměstnanci General Motors vstoupili do stávky, naposledy protestovali před dvanácti lety

General Motors

General Motors Zdroj: profimedia.cz

Jednání o nové pracovní dohodě mezi odbory a automobilkou General Motors se dostala do slepé uličky a všech zhruba 49 tisíc zaměstnanců v USA, kteří jsou členy odborového svazu United Auto Workers (UAW), před půlnocí vstoupilo do stávky. Stávka je prvním větším přerušením práce v GM od roku 2007, upozornily agentury AP a Reuters. Jednání mezi odbory a vedením se má obnovit v pondělí v 10 hodin místního času (16 h SELČ).

Stávka uzavřela přes tři desítky výrobních závodů GM v devíti státech USA a dvě desítky dalších zařízení, třeba skladů pro distribuci součástek. Přerušena možná ještě bude výroba aut také v Kanadě a Mexiku.

Zatím není jasné, jak dlouho budou protesty trvat. Odboráři tvrdí, že po měsících jednání udělala GM pouze malé ústupky. Vedení oponuje, že přišlo s významnou nabídkou, včetně vyšších mezd a investic do továren.

Platnost dosavadní smlouvy mezi odbory a GM skončila v sobotu v noci. Podle zástupců UAW jsou obě strany daleko od vyřešení důležitých bodů: výše mezd, příspěvků na zdravotní péči, zaměstnávání na dobu určitou, jistoty zaměstnání a podílů na zisku.

Jednání mezi odbory a firmou jsou od začátku napjatá hlavně kvůli plánu GM zavřít v USA čtyři závody. Odbory slíbily, že budou proti plánu bojovat. Chtějí také vyšší platy, protože GM vykazuje v Severní Americe rekordní zisky.

Představitelé GM tvrdí, že zavření továren je nutné kvůli změnám na trhu. Upozorňují také, že mzdy a výhody, které dostávají zaměstnanci organizovaní v odborech, jsou vysoké ve srovnání s konkurenčními závody v jižních státech USA, ve kterých nejsou odbory. Automobilka uvedla, že zaměstnancům nabídla v nové dohodě zvýšení mezd, vyšší podíl na zisku i celonárodní zdravotní pojištění, slíbila investice v USA až sedm miliard USD (163,6 miliardy korun) a vytvoření 5400 nových pracovních míst.

Stávka je první podobnou akcí v GM od dvoudenního přerušení práce v roce 2007, tehdy se stávkovalo v době kolektivního vyjednávání. Bolestnou byla pro automobilku stávka v roce 1998 v Michiganu, která trvala 54 dní a firmu přišla na více než dvě miliardy USD.