Zapojí se Němci do náletů proti IS? Poslanci jsou pro, Steinmeier váhá

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Německo by se mělo zapojit do náletů proti radikálnímu Islámskému státu (IS). Dnes k tomu vyzvali poslanci vládních konzervativců i sociálních demokratů. Německé letectvo potvrdilo, že potřebné kapacity pro spolupráci při vzdušné operaci na Blízkém východě má. Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier se ale k návrhu staví zdrženlivě.

„Německo musí být připraveno vystoupit proti IS i vojensky. Kde a jak to bude, záleží na dohodě s našimi partnery,“ řekl deníku Bild vojenský odborník sociální demokracie (SPD) Thomas Hitschler.

Jeho kolega z Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Roderich Kiesewetter požaduje, aby se německé letectvo podílelo na útocích na postavení IS v Sýrii. Podle něj by Německo mohlo poskytnout především průzkumné letouny. „Dodali bychom cílová data, ostatní by poslali bombardéry,“ řekl Kiesewetter.

Inspektor německého letectva Karl Müllner deníku Süddeutsche Zeitung řekl, že vojenští letci jsou připraveni zapojit se do boje proti IS. „Pokud budeme požádáni, mohli bychom nabídnout určité kapacity,“ uvedl.

Evropská unie po pátečních útocích v Paříži poprvé ve své historii aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou všetrannou pomoc a podporu

Možnosti německého zapojení jsou podle něj široké - od podpory při dopravě jednotek přes letecký průzkum až po útoky na pozemní cíle.

Steinmeier se však k náletům na IS staví zdrženlivě. Podle něj není smysluplné, aby se Berlín připojil k vojenské operaci v Sýrii, Francii je možné podpořit jiným způsobem. Ministryně obrany Ursula von der Leyenová už nabídla Francouzům posílení německého angažmá v Mali, aby francouzská armáda mohla využít své jednotky na jiném místě.

Evropská unie po pátečních útocích v Paříži poprvé ve své historii aktivuje článek unijní smlouvy o tom, že ostatní země napadenému státu poskytnou všetrannou pomoc a podporu. Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian v úterý uvedl, že může jít jak o přímou podporu a zapojení do operací v Sýrii a Iráku, tak o převzetí části úkolů, které francouzské jednotky plní jinde ve světě.

Český ministr obrany Martin Stropnický už uvedl, že jako nejpravděpodobnější český příspěvek vidí posílení české vojenské přítomnosti v Mali.