Zboží z Asie může zlevnit, Japonsko odstartovalo měnovou válku

Tokijská burza (ilustrační foto)

Tokijská burza (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Guilhem Vellut via Flickr

Zboží z Dálného východu může být vbrzku o poznání levnější než doposud. Ve východní Asii je totiž na spadnutí obchodní válka, která hrozí prudkým propadem měn ekonomických tygrů regionu.

Do devizové arény vstoupilo jako první koncem října Japonsko, jehož centrální banka svými masivními stimuly na podporu ekonomiky srazila hodnotu domácí měny vůči dolaru na více než sedmileté minimum. Japonská ekonomika tím získala značnou výhodu v mezinárodním obchodu, podle investorů si to konkurenti Tokia nenechají líbit.

Jen od počátku listopadu zeslábla japonská měna proti americké zhruba o deset procent, cenová konkurenceschopnost ostrovního zboží na světových trzích tak výrazně vzrostla. Zároveň se tím zkomplikovala pozice dalších velkých vývozců z oblastí, jako jsou Jižní Korea, Singapur či Thajsko, jejichž zboží je nyní relativně dražší. Investoři sází na to, že regionální centrální banky nenechají své ekonomiky na holičkách a japonský náskok se pokusí dohnat. Výsledkem je, že asijské měny se řítí k zemi.

Padají měny v Malajsii, Koreji, Thajsku i na Tchajwanu

Jihokorejský won od konce října propadl vůči dolaru o šest procent na více než roční minimum, singapurský dolar ztratil za měsíc přes dvě procenta, obdobně oslabil i thajský baht či tchajwanský nový dolar. Takřka o čtyři procenta pak připravil měnový chaos během uplynulých tří týdnů i malajsijský ringit.

Vývoj kurzu dolaru k jihokorejskému wonuVývoj kurzu dolaru k jihokorejskému wonu | E15

Investorská hypotéza o akci okolních zemí proti svým měnám se v tomto týdnu pomalu začala potvrzovat. „V případě jednostranných pohybů na trzích budeme usilovat o stabilizaci situace,“ naznačil v úterý krok japonským směrem guvernér jihokorejské centrální banky Lee Ju-yeol. Obdobně se pro agentury ve středu vyjádřil i nejmenovaný vysoký úředník centrální banky na Tchaj-wanu.

Právě sázka na růst zahraniční poptávky po japonském zboží vlivem slabého jenu stála za listopadovou revolucí na tokijské burze. Akciový index Nikkei 225 zažil během pouhých tří neděl více než desetiprocentní skok.

Austrálie obětí spekulací
Slábnoucí jen zvyšuje zisky z obchodů carry trades, kdy si investoři půjčí v nízko úročené japonské měně a peníze investují za vyšší úrok v Austrálii a Novém Zélandu. Zájem o spekulace roste se sázkami na další pokles jenu, ostatní měny tím ale nepřirozeně sílí. Australský dolar během listopadu posílil o pět a novozélandský o osm procent.