Zdanění bohatých a zmrazení mezd. Portugalsko ozdravuje rozpočet

Portugalsko

Portugalsko

Mimořádná daň pro bohaté podniky i jednotlivce, zmrazení platů státních zaměstnanců, privatizace některých podniků. To jsou opatření, kterými chce portugalská vláda zlepšit stav veřejných financí, aby splnila podmínky mezinárodní finanční pomoci. Podle serveru BBC tak čekají Portugalsko největší rozpočtové škrty za 50 let.

Portugalský ministr financí Vitor Gaspar uvedl, že vláda plánuje v příštích letech „nebývalé“ škrty. Letošní rozpočtový deficit 5,9 procent HDP se má v roce 2013 dostat pod tři procenta požadovaná Evropskou unií a v roce 2015 má činit už jen 0,5 procent HDP. Podle Gaspara toho země dosáhne přes negativní hospodářský růst v letošním i příštím roce.

“Během pěti let se portugalské ekonomice podaří téměř překonat její nerovnováhy. Od roku 2013 začne ekonomika růst, vytvářet pracovní místa a nezaměstnanost začne klesat,“ cituje Gaspara agentura Bloomberg.

Eurozóna v číslechEurozóna v číslech | Spiegel Online, Eurostat, E15

Výdaje sníží zmrazení mezd, změna daní a privatizace zvýší příjmy

K dosažení rozpočtové rovnováhy naplánovala portugalská vláda několik různých opatření. V rámci úspor výdajů chce mimo jiné během příštích tří let zmrazit mzdy státních zaměstnanců a snižovat jejich počet o dvě procenta ročně. Příjmovou stránku rozpočtu pak chce posílit takzvanou „solidární daní“. Lidé zaplatí dodatečných 2,5 procenta z příjmů nad 150 tisíc eur (3,6 milionu korun) ročně a podniky tři procenta ze zisků nad 1,5 milionu eur (36 milionů korun) ročně. Vláda hodlá rovněž omezit daňové úlevy.

Zhruba pět miliard eur pak chce Portugalsko získat prostřednictvím privatizace. V letošním roce hodlá podle Gaspara prodat podíly v některých energetických společnostech.

Růst HDP Portugalska (1999 -2010)

Růst HDP PortugalskaRůst HDP Portugalska | indexmundi.com

Úspory se projeví v ochlazení ekonomiky

Úsporná opatření ale budou mít negativní dopad na portugalskou ekonomiku. Gaspar předpokládá, že hrubý domácí produkt začne stoupat až v roce 2013, a to o 1,2 procenta. Letos i příští rok čeká hospodářství země propad – 2,2 procenta resp. 1,8 procenta.

Portugalští odboráři chtějí proti úsporným opatřením bojovat a na začátek října plánují demonstrace. Portugalsko zatím nezažilo násilí v ulicích jako Řecko, které je rovněž nuceno k výrazným úsporám, upozornila agentura AP.

Portugalsko se v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země musí v rámci dohody o finanční pomoci v objemu 78 miliard eur (1,9 bilionu korun) přikročit k výrazným škrtům v rozpočtových výdajích, zvýšit daně ze spotřeby, zreformovat pracovní a právní systém a uskutečnit ambiciózní plán privatizace.