Zdravotní reforma USA dostala u soudu zelenou

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: profimedia.cz

Americký nejvyšší soud dnes podpořil přelomovou zdravotní reformu prezidenta Baracka Obamy včetně sporného povinného zdravotního pojištění. Jde o velké vítězství šéfa Bílého domu, který do zákona investoval značný politický kapitál. Jde i o dobrou zprávu pro miliony Američanů, kterým hrozil horší přístup ke zdravotní péči. Opoziční republikáni naopak přišli o jeden z hlavních argumentů proti reformě, kterou vždy odmítali.

Obamovi prosazení zákona trvalo 18 měsíců. Stalo se tak ale po mnoha kompromisech a vyčerpávajícím politickém boji s konzervativci. Spor o reformu rozděluje americkou společnost dodnes. Šéf Bílého domu zákon odůvodnil snahou zpřístupnit zdravotní péči desítkám milionů Američanů bez zdravotního pojištění i snahou o zkrocení prudce rostoucích nákladů na zdravotnictví.

Kritici však reformu odmítali jako naopak příliš nákladnou a jako nepřípustný zásah federální vlády do svobod jednotlivce v podobě povinného zdravotního pojištění. Nejvyšší soud ale dnes v komplikovaném verdiktu rozhodl, že povinné pojištění sice skutečně je v rozporu s ustanovením americké ústavy o obchodu mezi státy unie, ústava je ale zároveň umožňuje jako daň. Základní kámen Obamovy reformy tak zůstal platný. Povinné zdravotní pojištění bude ve Spojených státech platit od roku 2014.

Devítičlenný nejvyšší soud, ve kterém mají převahu jednoho hlasu konzervativci, podpořil Obamův zákon nejtěsnějším rozdílem 5:4. Na stranu liberálů se přidal konzervativní šéf soudu John Roberts. Jiný konzervativní soudce John Kennedy zveřejnil nesouhlasné stanovisko. Zákon je podle něj zcela v rozporu s americkou ústavou.

Přestože dnešní verdikt nejvyššího soudu představuje výraznou porážku republikánů, jejich útoky na reformu nekončí. Po zveřejnění rozsudku začali upozorňovat na to, že povinné pojištění je podle verdiktu daň, což Obama vždy odmítal. Prezident tak podle republikánů Američanům při prosazování zákona lhal. Jejich pravděpodobný kandidát na prezidenta Mitt Romney navíc už opakovaně uvedl, že reformu hodlá odvolat. Lze proto očekávat, že zákon bude jedním z hlavních témat předvolební kampaně před listopadovými volbami do Bílého domu.

„Prezidentův zákon poškozuje naši ekonomiku, protože žene nahoru náklady na zdravotní péči,“ uvedl dnes šéf sněmovní republikánské většiny John Boehner. Republikáni již zároveň oznámili, že v Kongresu v dohledné době obnoví svoje úsilí o odvolání reformy. Sněmovna reprezentantů, kde mají většinu, by o tom měla hlasovat v první polovině července. Podobné hlasování tam republikáni uspořádali již v lednu. Stejně jako tehdy i nyní ale půjde o symbolický krok. V Senátu mají většinu demokraté, kteří takový návrh zamítnou.

Obamovi se reformu podařilo prosadit předloni na jaře. Kromě povinného zdravotního pojištění například zakázala zdravotním pojišťovnám odmítat klienty na základě předem známých zdravotních komplikací. Američané si také budou pojištění kupovat na zvláštních burzách, což by mělo snížit platby za pojistné. Náklady na zákon podle odhadů představují kolem bilionu dolarů během deseti let.