Žebříček nejlepších asijských firem ovládla Čína

továrna, Čína

továrna, Čína Zdroj: britannica.com

Čím dál tím víc začíná platit, že Asie rovná se Čína. Přinejmenším tedy ekonomicky. Časopis Forbes, známý sestavováním různých TOP žebříčků, dává už sedmým rokem pravidelně dohromady seznam 50 nejzajímavějších asijských firem. A skoro polovina, tedy 23 abychom byli přesní, jich je letos z Číny.

Ještě v loňském roce přitom měla Čína na žebříčku jen 16 zářezů. Ještě lépe je rozmach čínských podniků vidět při pohledu více do minulosti – v roce 2005 měla v elitě jen 5 firem, o rok později 2. Zasloužit si místo v žebříčku Forbes neznamená pouze mít nejvyšší hodnotu akcií. Časopis sleduje také růst – a tady se čínským firmám opravdu dařilo. Tržby rostly každým rokem řádově v desítkách procent, o čemž se podnikům v Evropě může jen zdát. Do ranku těch nejlepších se vyšvihli nováčkové jako Qingdao Haier, světová jednička v bílé technice, Čínská banka či automobilový obchodní řetězec Zhongsheng Group.

Zisk Číny je do velké míry ztrátou Indie okupuje sedm příček oproti loňským 16. A také Japonska, které v regionu pomalu ale jistě ztrácí vůdčí pozici (Čína v objemu ekonomiky předstihla Japonsko letos, Indie ho podle předpokladů předstihne v příštím roce). Japonsko mělo v roce 2005 v elitě 13 firem, letos žádnou, částečně kvůli ničivému zemětřesení letos v březnu, které smetlo tamější průmysl.

V letošním seznamu je řada nováčků, což ukazuje dynamiku asijského regionu. Dvacítka firem je v žebříčku poprvé, pět se jich vrátilo poté, co předtím vypadli. Mnoho stálic v klubu se letos poprvé do TOP 50 neprodralo. To je případ hongkongské Li & Fung a Indické Infosys. Ne že by měli špatný rok, ale prostě nebyli dost dobří. Největším matadorem hitparády je nyní hongkongská Noble Group, přítomná šest let v řadě.

Z pohledu odvětví tradičně dominovaly technologické společnosti s osmi zástupci, spotřební průmysl měl 7, potravinářský 6. Do žebříčku se podruhé za sebou nedostala žádná ropná či plynárenská firma.

Žebříček vznikl tak, že si lidé z Forbesu vzali všechny asijské firmy s minimálním ziskem nebo tržní hodnotou 3 miliardy dolarů. U těchto firem pak zkoumali tržby, zisk a pohyby akcií za posledních pět let a také výhled do budoucna. Pokud měla firma příliš mnoho dluhů nebo byla více než z poloviny vlastněná vládou, ze seznamu ji vyškrtli.

Celý žebříček „Fab 50“ naleznete ZDE