Zeman vzal Kellnera k čínskému prezidentovi, pak odletěl do Česka s PPF

Prezident Miloš Zeman (vpravo) při setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem 27. října v Pekingu.

Prezident Miloš Zeman (vpravo) při setkání s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem 27. října v Pekingu. Zdroj: ctk

Majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner se zúčastnil pondělního setkání prezidenta Miloše Zemana s čínskou hlavou státu Si Ťin-pchingem. O Kellnerově účasti se zatím jen spekulovalo, dnes ji ale potvrdila sama PPF, která má v Číně obchodní zájmy. Zeman se pak v pondělí vrátil do Česka letadlem PPF a skupiny J&T, prý kvůli úspoře času.

„Majoritní akcionář PPF Petr Kellner se zúčastnil jako součást podnikatelského doprovodu prezidenta Zemana přijetí u čínského prezidenta,“ sdělil mluvčí PPF Radek Stavěl. Podle něj je důvodem respekt k čínské tradici, kdy zástupci největších zahraničních investorů v Číně bývají součástí delegace své země při přijetí u vrcholných čínských politiků.

Doposud byl v médiích v souvislosti se Zemanovou návštěvou Číny zmiňován z vrcholných představitelů firem skupiny PPF pouze šéf Home Creditu Jiří Šmejc. O Kellnerově účasti kolovaly jen spekulace. PPF má v Číně značné obchodní zájmy a Zeman během návštěvy pochválil čínské úřady za podporu Home Creditu.

Zeman chtěl uspořit čas

Mluvčí PPF také ČTK potvrdil, že se prezident z Číny vracel do Česka nikoli státním letounem, ale letadlem pronajatým právě skupinami PPF a J&T, která při Zemanově návštěvě uzavřela smlouvu o spolupráci s čínskou firmou CEFC. „Nešlo o soukromé letadlo pana Kellnera, který mimochodem zůstává pracovně v Asii,“ doplnil Stavěl.

Selhání protokolu?
Podle mluvčího Hradu patřilo k důvodům, proč prezident potřeboval rychlejší dopravu, prodloužení státní večeře v Číně. Někdejší mluvčí prezidenta Václava Havla a odborník na etiketu Ladislav Špaček ale řekl, že pokud se program protahoval a Zeman chtěl být dříve v Česku, měli to zařídit pracovníci Hradu.
„Český protokol měl ve spolupráci s čínským zařídit, aby ta večeře skončila v plánovaném čase. Rozumím tomu, že je někdy problém s tou zdvořilostí, zvláště asijskou, ale na druhé straně státní svátek a potřeba prezidenta, aby byl 28. října ve vlasti, je nejvyšší priorita,“ uvedl.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček vysvětlil, že prezident zvolil soukromé letadlo místo státního proto, že tak bude cesta kratší. „Zásadní časová úspora prezidentu republiky umožní účast na jmenování nových generálů u příležitosti státního svátku 28. října. Zástupci PPF a J&T se zúčastnili návštěvy Číny jako součást podnikatelského doprovodu,“ uvedl.

Zeman podle něj dorazil do České republiky dnes po půlnoci, cesta byla oproti letu státním strojem kratší asi o dvě hodiny. Jmenování generálů se koná ve 12:15.

Neobvyklý návrat

Cestovat soukromým letadlem při státní návštěvě podle politologů není ale obvyklé. „Hlavně z hlediska bezpečnosti prezidenta to není úplně v pořádku. Soukromý letoun by nemusel být řádně zabezpečen,“ míní Vladimír Balaš z Ústavu státu a práva Akademie věd ČR. Obrazu prezidenta na veřejnosti podle něj soukromý let se zástupci dvou firem asi neuškodí. „Ale zase mu to v určitých kruzích ani moc neprospěje,“ dodal.

Premiér Bohuslav Sobotka ani ministr obrany Martin Stropnický nechtěli zpáteční cestu prezidenta Zemana komentovat. „Já bych byl docela rád, abychom si dnes připomněli státní svátek a cestu prezidenta nechci komentovat. Pokud vás ta věc bude zajímat zítra, rád to okomentuji později,“ řekl ČTK Sobotka. Stropnický uvedl, že „je to věc prezidenta“.

„Vadí mi to neskonale méně než to, že pan prezident rezignoval v Číně na dlouhodobé priority české zahraniční politiky a zcela odmítl diskutovat o lidských právech. To, čím letěl zpátky, je mi úplně jedno,“ reagoval pro ČTK místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. To, že byl finančník Petr Kellner přítomen při Zemanově schůzce s čínským prezidentem označil za „nestandardní“.

Kellner vlastní část PPF přes lucemburskou firmu