Země BRIC bojují s padajícími trhy

Indické rupie (ilustrační foto)

Indické rupie (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Letošní rok zemím skupiny BRIC, tedy Brazílii, Rusku, Indii a Číně, příliš nepřeje. Každá z nich se potýká s vlastními ekonomickými problémy. Například indická rupie oslabuje i přes intervence centrální banky.

Donedávna slušně šlapající brazilská ekonomika se pod vládou prezidentky Dilmy Rousseffové, bývalé členky marxistické guerillové armády, pomalu zadrhává. Brazilský akciový index od začátku letošního roku oslabil o 18 procent a je na tom hůře než pražská burza. Ruský akciový index RTS za uplynulých sedm měsíců ztratil přes deset procent. Čínské akcie, měřeno indexem Shanghai Composite, od začátku ledna přišly o sedm procent a nad tamní ekonomikou se také stahují mračna. Stále více ekonomů si uvědomuje nerealističnost dlouhodobého růstu čínské ekonomiky nad devíti procenty.

To vše v době, kdy vyspělé akciové trhy zažívají nebývalý růst. Americký index S&P 500 od začátku roku posílil více než o dvacet procent, britský FTSE 100 téměř o 15 procent a německý DAX skoro o deset procent.

BRICBRIC

O moc lépe si nevedou ani měny rozvíjejících se zemí. Ruský rubl od ledna přišel o sedm procent své hodnoty a brazilský real jen za poslední tři měsíce vůči americkému dolaru oslabil téměř o devět procent. Indická rupie za stejné období ztratila vůči americkému dolaru dokonce 13 procent své hodnoty. Právě na začátku května šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke poprvé popíchl investory, aby se stáhli z rozvíjejících se trhů. Především pak těch, které za sebou již delší dobu vláčí vysoké deficity běžného účtu platební bilance. Tak jako Indie. Ještě hrozivější je však skutečnost, že ani série intervencí ze strany centrální indické banky nezabránila pádu rupie na historické minimum vůči americkému dolaru, které činí 61,80 rupie za dolar.

Indický ministr financí nedávno oznámil, že novým guvernérem indické centrální banky (RBI) jmenuje Raghurama Rajana, bývalého hlavního ekonoma Mezinárodního měnového fondu (MMF). Rajan, jehož tříletý mandát začne oficiálně v září, má před sebou nelehký – někteří by řekli nemožný – úkol: v krátkém čase pozvednout padlou měnu a nerozzlobit investory, kteří by svým odchodem mohli podkopat již tak velmi zranitelný indický dlouhodobý ekonomický růst. „To bude velmi, velmi složité,“ uvedl pro Bloomberg Ajit Ranade, hlavní ekonom indického konglomerátu Aditya Birla Group.

Ruský burzovní indexRuský burzovní index

Problémy rupie plynou především z masivního deficitu platební bilance, která má podle analýzy americké banky JP Morgan letos dosáhnout 15 miliard dolarů. Pokud nervózní zahraniční investoři propad nezastaví, čeká rupii podle Bank of America pokles až pod úroveň 65 rupií za dolar.

V pátek RBI oznámila čerstvý plán, že každé pondělí bude provádět aukci vládních pokladničních poukázek v objemu 220 miliard rupií (přibližně 70 miliard korun) ve snaze stáhnout z oběhu prostředky na udržení hodnoty indické měny. RBI neuvedla, jak dlouho hodlá tyto týdenní aukce pořádat.

RBI zvedla 15. července krátkodobé úrokové sazby a přistoupila k dalším krokům, které měly omezit množství peněz v oběhu. O osm dní později podnikla další kroky k zastavení pádu rupie. Měna ale nadále oslabovala, což zvyšuje obavy o celou indickou ekonomiku, která nyní roste pětiprocentním tempem, nejpomaleji za poslední dekádu.