Země BRIC již netáhnou. Novinkou jsou MINT

Představitelé zemí BRIC (Profimedia.cz)

Představitelé zemí BRIC (Profimedia.cz) Zdroj: Profimedia.cz

Brazílie, Rusko, Indie a Čína, zkráceně BRIC, již vyčerpávají růstový potenciál a je třeba se poohlédnout jinde. Alespoň podle autora zkratky BRIC.

Bývalý ekonom investiční banky Goldman Sachs a předseda představenstva Goldman Sachs Asset Management Jim O’Neill, který se nejvíce proslavil v roce 2001 právě údajným vymyšlením a zpopularizováním zkratky BRIC, nezahálí a nespokojeným investorům nabízí nové alternativy. Již před časem přišel s termínem MIKT, který reprezentuje Mexiko, Indonésii, Jižní Koreu a Turecko. Ten se ale úplně neujal, a tak to O’Neill zkouší znovu jen s lehkou úpravou, zato s lepší výslovností nové zkratky.

Jeho novými favority jsou Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko, které nazývá MINT. Stejně jako v případě zemí BRIC jde o velmi heterogenní ekonomiky.

Země skupiny MINT mají podle bývalého vrcholového manažera příznivý demografický vývoj minimálně na dalších dvacet let a jejich ekonomické vyhlídky jsou více než zajímavé. Jedinou vadou na kráse nové zkratky pro Jima O’Neilla je, že již přede dvěma lety ji použila investiční společnost Fidelity. O původním autorovi zkratky BRIC ale také panují pochybnosti. O’Neillovi ale nikdo neupře, že se zasadil o její zpopularizování, a možná se mu to nyní povede znovu.

O’Neill čelil v minulosti otázkám, proč alespoň některé ze zemí MINT nezařadil již do první elitní skupiny na počátku století. „Říkali mi, že to měl být BRIIC nebo dokonce BIIC,“ přiznává O’Neill, že byl tázán, zda potenciál Indonésie nebyl větší než potenciál Ruska, a pokračuje: „Navzdory početné mladé generaci jsem si tenkrát nemyslel, že by Indonésie udělala dostatečné reformy na to, aby tento potenciál využila,“ vzpomíná. „Nyní, když vidím život v Jakartě, se zaujetím přiznávám, že potenciál země je značný.“

Zdeněk Pečený: Hra s písmenky