Země EU chtějí na summitu kvůli migraci oživit spolupráci s Tureckem

Ahmet Davotoglu

Ahmet Davotoglu Zdroj: ctk

Novou úroveň vztahů Evropské unie a Turecka by měla dnes odpoledne v Bruselu potvrdit schůzka šéfů států a vlád evropské osmadvacítky s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem. Unie chce vlít novou energii do vzájemných vztahů s Ankarou především proto, že její pomoc potřebuje při řešení nynější migrační krize.

Summit se ovšem koná v době, kdy se na nejnižší úroveň za dlouhá léta propadly vztahy mezi Tureckem a Ruskem. Moskva na sestřelení svého vojenského letadla tureckou stíhačkou na turecko-syrské hranici zatím reagovala série sankčních opatření.

Dnešní schůzka v Bruselu by měla potvrdit záměr Evropské unie poskytnout Turecku tři miliardy eur na pomoc při řešení situace více než dvou milionů převážně syrských uprchlíků. Cílem je, aby tito lidé pokud možno v Turecku zůstali a nepřidali se k už tak dost silnému migračnímu proudu, který v posledních měsících míří do západní Evropy přes Řecko a Balkán.

Turecko by také mělo například zlepšit ochranu svých vlastních hranic a přispět k evropskému boji s terorismem. O společném akčním plánu spolu Brusel a Ankara v minulých týdnech intenzivně vyjednávaly. Prohloubit by se tak například mohla také hospodářská spolupráce bloku a Turecka. Evropská unie a Ankara by se mohly dohodnout také například na tom, že nynější summit bude začátkem série pravidelných setkání, třeba dvakrát do roka.

Zjednodušení víz

Příští rok či v roce 2017 by mohlo Turecko čekat zjednodušení vízového styku s Evropskou unií. Podmínkou ale podle diplomatů zřejmě bude, že Ankara skutečně začne přijímat zpět na své území ty osoby ze třetích zemí, které přes Turecko přešly do Evropské unie, kde neúspěšně požádaly o azyl.

Nad podobou závěrečného prohlášení dnešního summitu ještě v noci na dnešek pracovali diplomaté unijních zemí. Turecko je dlouholetý kandidát na členství v unii a Ankara má zájem už na jaře příštího roku otevřít některé dosud zablokované kapitoly přístupových rozhovorů. Především Kypr, ale také Řecko, se však takové možnosti v minulých dnech velmi silně bránily. Těmto státům také dosud vadilo, pokud by případně měly přímo přispívat Turecku na pomoc s uprchlíky.

Sobotka chce záruky
Česká republika podpoří dohodu o prohloubení spolupráce, vyplývá to z mandátu pro premiéra Bohuslava Sobotku, který dnes schválila vláda. Česko ale bude požadovat, aby Turecko zajistilo regulaci migrace, ochranu vlastních hranic a zastavilo volné působení pašeráků lidí. Státy Evropské unie se už shodly na tom, že v příštích dvou letech poskytnou Turecku na zvládnutí migrace tři miliardy eur. Česko se bude na příspěvku podílet 25 miliony eur (zhruba 675 milionů korun).
Spolupráce s Tureckem je podle Sobotky důležitá, protože Ankara může výrazně regulovat příliv uprchlíků do Evropy. Evropská unie za to Turecku kromě finanční podpory nabízí také liberalizaci vízového režimu nebo otevření dalších kapitol pro přístupová jednání. Český premiér očekává, že Ankara se na oplátku zaváže k opatřením, která zmírní migrační tlak. „Turecko musí přijmout opatření na ochranu hranic, aby bylo schopno regulovat migraci na svém území a zastavit bezbřehé působení pašeráků,“ prohlásil. „Turecká státní správa jim v tom v žádném případě nepřekáží,“ poznamenal Sobotka.
Sobotka také zdůraznil, že Evropa by měla mít kontrolu nad tím, jak Turecko peníze využívá. „Jedna z věcí, které budu požadovat na jednání Evropské rady je, aby to poskytnutí prostředků bylo rozfázované a Evropa měla plnou kontrolou nad tím, na co budou poskytnuty,“ uvedl. Podle premiéra by většina peněz měla jít na projekty na pomoc uprchlíkům.
Schválování mandátu pro nedělní summit dnes ministrům zabralo více než tři hodiny. Podle Sobotky o věci podrobně diskutovali, velkou část debaty ministři věnovali návrhu vicepremiéra Andreje Babiše (ANO), aby vláda přehodnotila své původní stanovisko a přidala se k žalobě proti kvótám na přerozdělování uprchlíků. Většina ministrů podle Sobotky Babišův nápad odmítla. Mandát pro premiéra na nedělní jednání vláda schválila jednohlasně.
Mimořádný summit EU-Turecko se bude věnovat prohloubení spolupráce Evropské unie s Tureckem v souvislosti s uprchlickou krizí. Představitelé členských států a institucí EU budou se zástupci Turecka hovořit o finanční pomoci uprchlíkům, návratové politice a spolupráci v oblasti ochrany hranic.