Země G20 chtějí po firmách desítky miliard daní navíc

Britské Panenské ostrovy

Britské Panenské ostrovy Zdroj: CC BY 2.0: Gail Frederick

Země G20 se pod společným praporem připravují na křížovou výpravu proti daňové optimalizaci. Trvat má dva roky a na jejím konci mají být desítky miliard eur a dolarů ve státních kasách navíc. Chceme jen to, na co máme nárok, říkají vlády a argumentují národními daňovými sazbami. Ty jsou často řádově vyšší než sazby efektivní, které firmy skutečně platí. Experti varují, že celá akce trpí jedním prozaickým problémem. Daňová optimalizace totiž pro mnoho evropských států představuje zlatý důl.

Jen dodanění firem Apple a Google by do amerického rozpočtu za poslední tři roky přililo bezmála sedmnáct miliard dolarů. „Za loňský rok by daňová povinnost Applu vzrostla o čtyřicet procent,“ uvádí Petr Hlinomaz z BHS. Snahy G20 mohou o balík připravit i evropské molochy. „Spekulovat lze o německém SAP nebo francouzské Sanofi,“ uvádí Hlinomaz. SAP optimalizací za tři roky ušetřil na daních přes půl miliardy eur, pro Sanofi by pařížské sazby znamenaly zvýšení odvodů o bezmála 1,5 miliardy eur ročně, tedy téměř o třináct procent hrubého zisku.

Plán G20 se patrně stane novou výzvou pro daňové kreativce. „Mezinárodní optimalizační struktury budou muset být složitější a flexibilnější, tedy i dražší,“ uvádí Karel Pluhař z poradenské společnosti Akont. Sleva tedy opravdu nebude zadarmo a na daních ušetří jen ti opravdu nejbohatší. Útěchou ostatním může být předpoklad, že realizace plánu se zřejmě protáhne. „Do dvou let si něco takového neumím představit,“ dodává Pluhař. Z nesouladu daňové legislativy profitují třeba Nizozemsko a Velká Británie.