Země zasažené ebolou dostanou 130 milionů dolarů, rozhodl MMF

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii

pracovníci Červeného kříže prochází jedním z táborů v karanténě v liberijské Monrovii Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond (MMF) schválil pomoc v objemu 130 milionů dolarů (zhruba tři miliardy korun) pro Libérii, Sierru Leone a Guineu, které nejvýrazněji zasáhla epidemie eboly. Peníze mají těmto západoafrickým zemím pomoci řešit ekonomické dopady epidemie, píše agentura Reuters.

„Epidemie eboly v Guinei, Libérii a Sieře Leone již stála příliš mnoho životů,“ uvedla šéfka MMF Christine Lagardeová. „Tato humanitární krize by mohla mít rovněž rozsáhlé hospodářské důsledky,“ dodala.

Podle předběžných odhadů MMF by epidemie eboly mohla v letošním roce snížit hospodářský růst v Guinei o zhruba 1,5 procentního bodu a v Libérii a Sieře Leone nejméně o tři procentní body.

MMF upozornil, že tyto země budou kvůli epidemii eboly potřebovat „dodatečnou a rozsáhlou“ podporu rovněž z dalších zdrojů. Epidemie podle něj vede k poklesu daňových příjmů a zvyšuje tlak na rozpočtové výdaje.

Počet obětí eboly v západní Africe překročil 3000
Počet obětí epidemie eboly v západní Africe se vyšplhal na nejméně 3091. Vyplývá to podle agentury Reuters z nejnovějších údajů Světové zdravotnické organizace (WHO). Nejvíce postiženou zemí je Libérie, která zatím zaznamenala 1830 úmrtí.
Počet nakažených ebolou v západní Africe již podle WHO překročil 6500 osob. Některé studie varují, že do listopadu by se počet infikovaných mohl vyšplhat na více než 20 tisíc osob, píše internetový server BBC.
Epidemie zasáhla hlavně Libérii, Sierru Leone a Guineu, virus se ale rozšířil i do Senegalu a Nigérie. Ebola je virové onemocnění způsobující vysokou horečku a krvácení. Zatím proti němu neexistuje žádný schválený lék ani vakcína, takže úmrtnost na nákazu je vysoká.