Zemětřesení v Nepálu má 2500 obětí, mohly zmizet i celé vesnice

Následky zemětřesení v Nepálu

Následky zemětřesení v Nepálu Zdroj: ctk/ap

Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
Zemětřesení v Nepálu
17
Fotogalerie
Mohutné zemětřesení, které v sobotu zasáhlo Nepál, si podle nejnovějších údajů vyžádalo přes 2500 životů. České úřady nemají informace, že by mezi mrtvými či zraněnými byli i Češi. Situace v Nepálu je kritická, do země už ale proudí mezinárodní humanitární pomoc. Chybějí především potraviny, voda, léky, stany a vaky na mrtvé.

V samotném Nepálu hlásí úřady nejméně 2430 mrtvých, minimálně 18 lidí zemřelo při sesuvu laviny na Mount Everestu. Dalších 61 obětí je hlášeno v sousedních státech, hlavně na severu Indie.

Paniku vyvolaly dnešní následné otřesy o síle 6,7 stupně, které byly znát i v indické metropoli Dillí a které vyvolaly sesuvy budov a další laviny v Himálajích. „Všechny otevřené prostory v Káthmándú jsou přeplněné lidmi. Když přišly následné otřesy, nedovedete si představit ten strach. Ženy a děti křičely,“ řekl agentuře Reuters zástupce humanitární organizace Mercy Corps.

V Nepálu jen málokde funguje elektřina a telefonní spojení, přerušeny jsou dodávky vody a řada míst je odříznutých od světa. Přeplněné nemocnice nezvládají nápor zraněných a lidé se někde kvůli nedostatku záchranářů a techniky snaží zasypané vyprošťovat i holýma rukama.

Záchranné týmy se však jen těžko dostávají do oblasti epicentra zemětřesení, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. V přístupu k postiženým místům brání především sesuvy půdy. Záchranáři proto musejí pěšky po horských stezkách, nasazeny jsou i vrtulníky. Jeden z představitelů humanitární organizace World Vision uvedl, že některé vesnice, „doslova nalepené na hory“, mohly být zcela smeteny padajícími kusy skal.

První zahraniční pomoc

S otevřením letiště v Káthmándú, jehož provoz byl v sobotu kvůli zemětřesení o síle 7,8 stupně přerušen, začala do země proudit humanitární pomoc, především ze sousedních států. Do Nepálu dorazilo také 62 členů čínského záchranářského týmu. Pákistán se chystá vypravit letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další potřebné vybavení. V zemi již přistála indická letadla s humanitární pomocí. Lékaře a záchranáře vyslaly Francie i Německo.

V Káthmándú přistálo také první letadlo s 15 lidmi zraněnými v základním táboře na úpatí Mount Everestu, jehož část v sobotu zasáhla lavina vyvolaná zemětřesením. Podle britského listu Daily Mail je mezi oběťmi laviny také americká lékařka a jeden z manažerů společnosti Google. V základním táboře zahynulo 17 lidí a podle jednoho ze zraněných šerpů, jehož přivezlo letadlo, počet obětí laviny určitě vzroste.

Škody sčítají také památkáři. V údolí Káthmándú, které je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, bylo poničeno mnoho buddhistických stúp, hinduistických chrámů a náměstí. V hlavním města spadla věž Dharahara z 19. století, jedna z nejznámějších místních památek

V zemi je na 200 Čechů

Podle posledních informací českého velvyslanectví v Dillí je v Nepálu 194 Čechů, s 34 z nich se jejich blízkým ani diplomatům nepodařilo navázat kontakt. Většina z nich vyrazila na vysokohorské či turistické treky do hor, kde není signál. České úřady zatím nemají zprávy o tom, že by Češi byli mezi zraněnými nebo mrtvými, řekl David Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí.

V pondělí by měli zpět do České republiky odcestovat někteří čeští občané včetně skupiny klientů cestovní kanceláře Livingstone, kteří nocovali ve stanech v Káthmándú. O situaci českých turistů po zemětřesení má v pondělí jednat i vláda, která je podle premiéra Bohuslava Sobotky připravena lidem pomoci například s odletem do vlasti.

Evropská komise oznámila v reakci na zemětřesení v Nepálu, že okamžitě uvolní na pomoc tři miliony eur (81 milionů korun). Země jako Belgie, Finsko, Německo, Řecko, Nizozemsko, Polsko a Švédsko nabídly záchranáře, systémy na čištění vody a další technickou pomoc. Další členské země daly rovněž najevo ochotu přispět. Komise může pomoci se spolufinancováním přepravy evropské pomoci do Nepálu.

Mezinárodní měnový fond (MMF) že je připraven poslat do Nepálu tým, který by posoudil finanční potřeby země.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Pátan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

Čtete také: