Židé i Palestinci se po útoku bojí eskalace násilí

Vyšetřování útoku na synagogu v Jeruzalémě

Vyšetřování útoku na synagogu v Jeruzalémě Zdroj: ctk/ap

Obyvatelé Izraele se po úterním útoku na jeruzalémskou synagogu obávají krvavé náboženské války. Neklid se z Jeruzaléma šíří do dalších míst. Židovský stát zpřísňuje bezpečnostní opatření, radikální politici volají po vojenské akci. Palestinci se bojí odvetných opatření i možných útoků.

V Izraeli roste napětí už řadu měsíců, v létě k tomu přispělo zabití židovských mladíků a následné upálení palestinského chlapce, později konflikt v Gaze a osadnické plány. V Jeruzalémě navíc k neklidu dopomohly spory o užívání Chrámové hory. Situace se zdramatizovala po úterním napadení synagogy, které si vyžádalo pět obětí. Šlo o nejkrvavější útok ve městě za posledních šest let.

Za atentátem podle médií stáli dva členové Lidové fronty pro osvobození Palestiny, pravděpodobně šlo o bratrance. Oba zemřeli při přestřelce s policií. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu nařídil demolici jejich domů. Zničeno bylo i obydlí Palestince, který koncem října najel do lidí na tramvajové zastávce a zabil dva lidi.

Palestinský prezident Mahmúd Abbás útok na synagogu sice odsoudil, v Gaze ho ale lidé oslavovali. Izraelský ministr obchodu Naftali Bennett volá po vojenské operaci ve východním Jeruzalémě k „vymýcení teroristické infrastruktury“. Šéf obrany Moše Jaalon oznámil, že ruší plánované kroky k uvolnění omezení života na Západním břehu Jordánu, například otevření cest pro arabskou populaci. Uvažuje se také o zjednodušení podmínek k držení střelných zbraní, hlavně pro obyvatele Jeruzaléma.

Obavy o svou bezpečnost včera ve městě vyjadřovali příslušníci obou skupin. „Pokračujeme ve svých životech, ale s mnohem větší obezřetností. Bojíme se Arabů. Chápeme, že žijeme mezi lidmi, kteří nás hluboce nenávidí,“ řekl Reuters devětatřicetiletý učitel. „Policie se mě vyptává, jestli mám nůž a kam jdu. Ať táhnou k čertu. Pracoval jsem mezi Židy, teď mám strach, že budu napaden a pobodán,“ svěřil se agentuře čtyřicetiletý Palestinec.

O růstu napětí mluví i Palestinci v Betlémě. „To, co se stalo v Jeruzalémě, se stalo zde,“ řekl al-Džazíře sedmadvacetiletý Mustafa al-Araj, který žije v uprchlickém táboru ve městě. Podle něj tam nyní často dochází k potyčkám. Místní tvrdí, že armáda v oblasti posiluje přítomnost a stěžují si na nové zábory půdy ze strany osadníků.