Žijete dlouho v cizině? Nesmíte hlasovat o brexitu, vzkázal soud Britům

ilustrační foto, Britové

ilustrační foto, Britové Zdroj: ctk

Britové žijící v zahraničí déle než 15 let nebudou smět hlasovat v referendu o setrvání své země v Evropské unii. Podle agentury AP o tom rozhodl britský nejvyšší soud. Na stranu odpůrců brexitu se dnes přidal bývalý šéf odborů, na stranu příznivců zase osm vlivných ekonomů.

Soud rozhodoval o podmínkách účasti v referendu na základě žaloby 94letého veterána druhé světové války Harryho Shindlera, který žije v Itálii, a bruselské právničky Jacquelyn MacLennanové. Podle nich je zákon zakazující hlasovat Britům žijícím dlouhodobě v zahraničí v rozporu s evropských právem na volný pohyb osob. Nejvyšší soud se ale s jejich názorem neztotožnil.

Výsledek hlasování o setrvání Británie v EU, které se bude konat 23. června, bude alespoň podle posledního průzkumu agentury YouGov velmi těsný. Zatímco pro brexit by se nyní vyslovilo 42 procent dotázaných, proti odchodu Británie z evropského bloku by jich bylo 41 procent. Nerozhodnutých je stále 13 procent oslovených voličů.

Brexit, katastrofa pro pracující lid

K premiérovi Davidu Cameronovi volajícímu po setrvání v EU se dnes přidal i bývalý vůdce britských odborů sir Brendan Barber, který případný brexit označil za „katastrofu pro pracující lid“.

Naopak pro rozchod s Bruselem se dnes vyslovilo osm vlivných britských ekonomů, včetně profesora Patricka Minforda, bývalého poradce premiérky Margaret Thatcherové, či Gerarda Lyonse, bývalého hlavního ekonoma banky Standard Chartered a poradce londýnského starosty Borise Johnsona, který sám vede kampaň proti setrvání své země v EU. Podle ekonomů by brexit Británii přinesl v následujících deseti letech čtyřprocentní růst HDP. Ceny by podle nich po odchodu z EU v zemi klesly asi o osm procent.