Zkusili jsme už všechno, tak proč ne i bankrot? říkají obyvatelé Detroitu

Vylidněný Detroit

Vylidněný Detroit Zdroj: profimedia.cz

Vylidněný Detroit
Opuštěný kostel v Detroitu
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
Vylidněný Detroit
17
Fotogalerie
Žádost o ochranu před věřiteli byla nejlepších východiskem ze svízelné situace, tvrdí vedení Detroitu. Obyvatelé ale hledí do budoucnosti s obavami, většina z nich je ke krokům radnice skeptická.

Podle krizového správce města Kevyna Orra byla žádost o ochranu před věřiteli jediným způsobem, jak se vypořádat s dluhy, které dosahují 18,5 miliardy dolarů. „Je to nástroj, jak se vypořádat s hospodářskými dopady dluhu, které už jednoduše nemůžeme déle unést,“ řekl.

Zatímco oficiální místa spojují krach s hospodářskou krizí, která dřívější centrum amerického automobilového průmyslu silně zasáhla, lidé v ulicích města mluví také o korupci. „Detroit toho hodně nabízí, je zde ale pořád příliš korupce,“ řekla agentuře Reuters manažerka místní restaurace Joanna Maslach.

Podle Jodie Holmesové se ale krach dal očekávat už několik měsíců. „Nevím, jestli nám bankrot pomůže nebo nás srazí na kolena,“ řekla, zatímco čekala na autobus u opuštěné restaurace. „Možná bankrot pomůže,“ uvedl místní důchodce Damien Collins, který žije v jednom z mála stále obydlených domů v rezidenční čtvrti na okraji města. „Všechno ostatní selhalo, tak proč nezkusit tohle,“ dodal.

Třetina ze 700 tisíc obyvatel Detroitu žije pod hranicí chudoby, pětina nemá práci. Počet obyvatel od roku 2000 klesl o čtvrtinu, v dobách největšího rozkvětu ve městě žilo okolo dvou milionů obyvatel. Ve městě zůstávají především starší lidé, na každého pracujícího připadají více než dva důchodci.

Ekonomická krize se odrazila v rozkladu běžného života ve městě. Počet vražd nejvyšší za téměř čtyřicet let, policii trvá reakce na tísňové volání v průměru 58 minut. Další bezpečnostní problémy vytváří 78 tisíc opuštěných domů, uvedl guvernér státu Michigan Rick Snyder. Nefungují ani další služby. Město si může dovolit provozovat jen třetinu svých sanitek a během prvních tří měsíců letošního roku bylo mimo provoz 40 procent pouličního osvětlení.

Někteří ale přesto věří, že Detroit se dočká návratu na výsluní. Řada lidí se v poslední době stěhuje z předměstí do vylidněného centra, kde zejí prázdnotou i historické budovy. „Bankrot je jako stisknutí tlačítka pro reset,“ prohlásil jeden z nich, programátor Jim Fields. „Je to skvělá příležitost postavit toto město opět na nohy,“ dodal.