Zlaté cesty? Kdepak, vzkazuje EU běžencům

Migranti utíkají před policií v Calais

Migranti utíkají před policií v Calais Zdroj: ctk/ap

Zatímco se 200 uprchlíků za skandování „Otevřete hranice“ a „Nejsme zvířata“ snažilo o víkendu prorazit policejní zátaras vCalais, vyzývali ministři vnitra Velké Británie a Francie Evropskou unii, aby problém řešila již „v jeho počátcích“, tedy na trase Středomoří-Calais.

Potenciálním žadatelům o azyl ministři Theresa Mayová z Británie a Bernard Cazeneuve z Francie v článku uveřejněném v Sunday Telegraph vzkázali: „Mnozí vidí v Evropě a především v Británii místo, které nabízí finanční zisk. Ale to není ten případ – naše silnice nejsou dlážděné zlatem.“ Londýn oznámil plán seškrtat sociální pomoc ve výši 37 liber týdně na osobu (v případě dětí až 53 liber), kterou v současné době vyplácí 14 tisícům neúspěšných žadatelů o azyl.

Tím by se pro početné rodiny stala Británie méně výhodnou, než je Francie, kde každá osoba bez rozdílu věku inkasuje 80 eur týdně. Vláda naopak investuje osm milionů liber do posílení policejní ochrany Eurotunelu a okolí, kde přibude 200 členů soukromé ochranky a větší množství světel, průmyslových televizí CCTV a infračervených kamer.

Londýn hlásí, že od ledna bylo zadrženo přes dva tisíce uprchlíků podél hlavních silnic směrem do Londýna. Běženci se náhle „vynořují“ z nákladních vozů poté, co zastaví u některého z odpočívadel. Ukazuje se, že uprchlíci jsou na první kontakt s britskými úřady připraveni. V provizorním táboře u Calais, kde v současnosti „kempuje“ asi pět tisíc běženců, obíhá manuál s otázkami, které jim policisté a imigrační úředníci budou pravděpodobně klást, napsal Sunday Telegraph.

„Policisté nejsou vaši přátelé a budou se vás snažit odsunout,“ píše se v něm. Kontrolní otázky se podle manuálu týkají např. oběživa a jeho denominací, které jsou v domovské zemi používány. „Připravte se na pohovor a netápejte ve výpovědi,“ radí manuál.

Novináři navštěvující tábor tvrdí, že žádné z připravovaných opatření nově příchozí – každý den dorazí do Calais sto až dvě stě nových běženců – od jejich cesty přes ploty nezastaví. „Nesete svůj život v ruce jako vejce. Po všem, co jsme absolvovali na Sahaře, je cesta do Anglie maličkost. Navíc nade mnou bdí Bůh,“ řekl Telegraphu dvacetiletý Biniam Habte z Eritreje.