Zmírnění sankcí? Záleží pouze na Rusku, tvrdí státníci skupiny G7

Ruský prezident Vladimir Putin

Ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: CTK

Hned několik světových státníků se na summitu skupiny G7 v Bavorsku vyslovilo pro pokračování sankcí proti Rusku a dalo najevo, že ke zmírnění sankcí není zralá doba. Nynější schůzka sedmičky nejsilnějších světových ekonomik je už druhá, na níž není přítomen ruský prezident Vladimir Putin. I když ale Rusko zastoupeno není, problém vztahů s Moskvou je na summitu prioritní.

Hostitelka summitu kancléřka Angela Merkelová prohlásila, že jakékoli zmírnění protiruských sankcí je do značné míry v rukou Moskvy. Závisí na úplném naplnění dohody o příměří, podepsané v únoru v Bělorusku. „Záleží to docela na Rusech, a také na Ukrajincích,“ poznamenala kancléřka.

Merkelová očekává, že summit G7 vyšle do Ruska jednotný signál. Její tón byl ale údajně smířlivější, než slova předsedy Evropské rady Donalda Tuska. Ten řekl, že jediná možná diskuse o sankcích se může týkat jen jejich rozšíření. Podle agentury AP se očekává, že vrcholná schůzka G7 přijme deklaraci o situaci na Ukrajině.

„EU je společenstvím hodnot. Právě proto dnes Rusko není mezi námi a nebude pozváno, dokud se bude vůči Ukrajině a jiným zemím chovat agresivně,“ prohlásil Tusk. Podle agentury AFP prezident Evropské unie skupinu sedmi velkých světových ekonomik přímo vybídl k „potvrzení své jednoty“ ohledně sankcí vůči Rusku.

Merkelová novinářům řekla, že sankce nejsou samoúčelné. „Monhou být zrušeny, pokud zmizí důvody jejich zavedení a pokud budou problémy vyřešeny,“ konstatovala.

Pro zachování sankcí se rozhodně vyslovil britský premiér David Cameron. Na jejich pokračování bude trvat i přesto, že některé země, zejména Řecko, strádají kvůli odlivu ruských turistů a ruských investic. „Sankce mají dopad na všechny země. Británie ale nedopustila, aby její výhody z finančních služeb stály v cestě robustní reakci na agresi podporovanou Ruskem. Nemyslím, že by se ostatní země měly chovat jinak,“ řekl premiér.