Značka „Made in Ghana“ má na to, aby nahradila čínský textil

Bývalý americký prezident George Bush během návštěvy ghanské textilky

Bývalý americký prezident George Bush během návštěvy ghanské textilky Zdroj: profimedia.cz

V Asii začíná být pro výrobce oblečení příliš draho. Věčné pátrání po nižších výrobních nákladech se přesouvá do Afriky, například do Ghany. Mzdy dosahují jen třetiny těch čínských a zboží navíc může na klíčové trhy dorazit až o deset dní dříve.

Výrobci podél celého atlantického pobřeží Afriky se z tradičních afrických oděvů přeorientovávají na lékařské či laboratorní pláště, píše list Wall Street Journal. Globální podniky oceňují anglicky mluvící zaměstnance bývalé britské kolonie stejně jako výhodnou polohu místních přístavů. Lodní doprava zboží do USA trvá o deset dní méně z jihovýchodního pobřeží Asie, při cestě do Evropy je rozdíl ještě větší.

„Deset dní je v oděvním průmyslu obrovský rozdíl,“ říká Clifford Schiffman, šéf nákupu výrobce látek Itochu Prominents USA. Americká dcera japonského koncernu Itochu v příštích třech letech v Ghaně investuje až 50 milionů dolarů do výroby košil a kalhot. Největším zákazníkem pro tyto výrobky bude americký obchodní řetězec Wal-Mart.

Pozornost výrobců oděvů se na Afriku obrátila poté, co země jako Indie, Čína, Malajsie či Thajsko zvýšily minimální mzdy. Jen za první dva měsíce letošního roku stoupla v Číně minimální mzda o deset procent, uvádí banka Standard Chartered.

Africký textilní průmysl pro USA ale nyní pohánějí celní výhody. Spojené státy v roce 2000 přijaly zákon, který dovoz oděvů z demokratických afrických zemí zcela osvobozuje od placení cla. Produkce oblečení ve východní Africe se díky tomu během pěti let ztrojnásobila. Zákon ale v roce 2015 přestane platit a místní výrobci tvrdí, že bez jeho prodloužení budou muset své továrny zavřít.

Afričané jsou zatím pomalí

Navzdory boomu posledních let je západní Afrika hluboce hospodářsky zaostalá. Ghana, která se od Spojeného království odtrhla v roce 1957, zažila 35 let vojenské diktatury a ekonomické stagnace. Podle vládních údajů se v roce 2005 v zemi vyrobila polovina oděvů v porovnání s rokem 1977. Podobným vývojem prošly i další západoafrické státy.

Dnes může Ghana nabídnout stabilní demokracii a její hospodářský růst je jedním z nejrychlejších na světě. Východoasijští a jihoameričtí školitelé z místních továren ale tvrdí, že jejich země stále nabízejí něco, co Afričané zatím neumí – rychlost. Africké pracovníky nezpomaluje jen jejich nezkušenost, ale i časté výpadky elektrického proudu.

Afričtí výrobci také přicházejí o jeden ze svých dosud jistých zdrojů příjmů. V západním světě totiž klesá zájem o tradiční africké oblečení. Jedné z největších ghanských textilek Dignity dluží zkrachovalé americké butiky téměř 36 tisíc dolarů.