Znepřátelené strany v Jižním Súdánu dodržují příměří

Uprchlíci z Jižního Súdánu

Uprchlíci z Jižního Súdánu Zdroj: CTK

Právě před rokem se Jižnímu Súdánu podařilo dosáhnout nezávislosti na Súdánu.
Jižní Súdán slavící rok nezávislosti se potýká s velkými ekonomickými problémy.
Země má sice bohatá naleziště ropy, ropovody však vedou přes Súdán, s nímž obyvatelé nového státu vedli mnohaletou občanskou válku.
Ropa však z Jižního Súdánu neproudí. Nová země se nedohodla se severním sousedem na výši transportních poplatků a dodávky suroviny proto zastavila.
Vybudování alternativního ropovodu do Keni by podle odborníků bylo příliš nákladné a mohlo by přinést velké ekologické škody.
7
Fotogalerie
V jihosúdánské metropoli Jubě dnes po pěti dnech násilností utichla střelba. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC, podle níž obě znepřátelené strany dodržují příměří, k němuž v pondělí vyzvali prezident Salvo Kiir a viceprezident a bývalý povstalecký vůdce Riek Machar. Humanitární situace ve městě však zůstává špatná.

Boje mezi stoupenci Kiira a Machara vypukly ve čtvrtek a podle agentury AFP při nich zahynulo přes 300 lidí. Po vzájemném obviňování ze zodpovědnosti za násilnosti nakonec oba čelní představitelé státu vyzvali své stoupence k zastavení bojů. Dnes je podle svědků situace ve městě klidná a střelba není slyšet.

Macharův mluvčí uvedl, že viceprezident bude dnes s prezidentem osobně nebo telefonicky jednat. Cílem rozhovorů by mělo být upevnění současného příměří.

36 tisíc uprchlíků

Humanitární pracovníci ale upozorňují, že mnoho obyvatel Juby se stále ukrývá v kostelech a nevychází na ulice. Podle OSN uteklo z domovů od začátku současných násilností na 36 tisíc osob. Ve městě je také nedostatek pitné vody a jídla.

Příměří využívají některé ambasády a mezinárodní organizace k evakuaci svých zaměstnanců z jihosúdánské metropole. Svůj personál stahuje americké velvyslanectví, začaly přípravy na evakuaci i německých občanů. Z Juby odcházejí také zahraniční pracovníci Lékařů bez hranic.

České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že na území Jižního Súdánu nemá žádné zaměstnance. Oblast spadá do působnosti velvyslanectví v Etiopii. To je v kontaktu s několika českými občany, kteří se v Jižním Súdánu pohybují. „Podle informací MZV ČR se na území Jižního Súdánu aktuálně nacházejí tři čeští občané. Velvyslanectví ČR v Addis Abebě je s nimi průběžně v kontaktu, všichni by měli v nejbližší době zemi opustit,“ uvedla Karolína Rezková z tiskového odboru úřadu.

Ministerstvo varuje

České ministerstvo před cestami do Jižního Súdánu dlouhodobě varuje. V doporučení, které je od loňského prosince dostupné na webových stránkách, vyzývá české občany, aby se cestám do země zcela vyhnuli. „Na tomto postoji se nic nemění,“ potvrdila Rezková.

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale jeden z nejchudších států světa zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara. Násilnosti mají nejen politické, ale i etnické pozadí: za Kiirem stojí příslušníci jeho kmene Dink, Machara podporují Nuerové.

Machar se koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty. Je to součást mírové dohody ze srpna 2015, která má vést k ukončení války. Ta si vyžádala na 300 tisíc obětí a přes milion lidí vyhnala z domovů.