Zranění jemenského prezidenta způsobila bomba, léčení se asi protáhne

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih. Zdroj: wikimedia.org

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih, který se nyní po atentátu léčí v Saúdské Arábii, se nejspíš do vlasti brzy nevrátí. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného západního diplomata. První výsledky vyšetřování ukazují, že prezidentova zranění způsobil výbuch TNT.

„Myslíme si, že byl vážně zraněn… Nevrátí se v následujících dnech ani v dohledné době,“ řekl zdroj Reuters. První zprávy hovořily o tom, že Sálih byl při raketovém útoku na svou rezidenci zasažen šrapnelem a utrpěl popáleniny. Podle diplomata ale dosavadní vyšetřování ukázalo, že jeho zranění způsobil výbuch nálože TNT v mešitě uvnitř Sálihova paláce.

„V mešitě bylo umístěno šest náloží a pouze jedna u nich vybuchla,“ citovala Reuters zdroj blízký vyšetřování. Při útoku byl zraněn také jemenský premiér, dva jeho zástupci a mluvčí obou komor parlamentu. Zemřelo sedm lidí. Do vyšetřování exploze z 3. června se zapojily i Spojené státy, jemenská vláda už obvinila opozici vedenou kmenem Hašíd.

USA a regionální velmoc Saúdská Arábie na Sáliha tlačí, aby předal mocné svému zástupci a ukončil tak několikaměsíční protesty ve své zemi, které se mohou zvrhnout v občanskou válku. „Je načase, aby jemenští političtí vůdci začali pracovat na okamžitém předání moci,“ uvedl dnes na tiskové konferenci v hlavním městě Saná zástupce amerického ministerstva zahraničí pro Blízký východ Jeffrey Feltman.

Dohodu mezi vládou a opozici se již třikrát pokusila zprostředkovat Rada pro spolupráci v Perském zálivu, prezident ji ale vždy na poslední chvíli odmítl. Feltman popřel spekulace, že se USA snaží přimět Sáliha, aby se do Jemenu už nevracel. „Předpokládáme, že prezident přijme rozhodnutí, které bude v nejlepším zájmu jemenského lidu,“ dodal.

Demokracie nebo Al-Káida?

Opozice nadále trvá na tom, aby Sálih formálně předal svou funkci viceprezidentovi Abdarovi Rabbú Mansúrovi Hadímu, což považují za první krok na cestě k nové vládě a demokracii.

Washington i Rijád se obávají, že mocenského vakua a násilí mezi jednotlivými kmeny by mohlo využít místní křídlo teroristické organizace Al-Káida, které má své základny na jihu země. Teroristická síť je největší hrozbou pro Jemen i podle americké CIA.