Ztrácí dech už i Německo? Průmysl klesl o 2,2 procenta

Německo, průmysl - ilustrační

Německo, průmysl - ilustrační Zdroj: carat-deutschland.de

Průmyslová výroba v Německu klesla v dubnu ve srovnání s předchozím měsícem o 2,2 procenta, mnohem více než se čekalo. V březnu naopak stejným tempem rostla. Údaje, které dnes zveřejnilo ministerstvo hospodářství, jsou další známkou toho, že německá ekonomika ztrácí dech.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru snížení výroby o jedno procento, nejhorší údaj počítal s poklesem o 2,1 procenta. Ministerstvo rovněž revidovalo směrem dolů údaj za březen z původních 2,8 procenta. Meziročně produkce klesla o 0,7 procenta po zvýšení o 1,4 procenta v březnu.

Ministerstvo ale čísla zhodnotilo tak, že výroba i nadále zůstává silná. Podle ministerstva k poklesu přispěla skutečnost, že 30. duben letos připadl na pondělí. A protože 1. května byl státní svátek, mnoho lidí zůstalo doma, napsaly agentury AP a Reuters.

Analytici však nejsou tak optimističtí, jako ministerstvo. „Německo, vítej v krizi eura,“ prohlásil ekonom ING Carsten Brzeski. „Pokles poskytuje důkaz, že ekonomika konečně chytila vir krize eura.“

Podle něj již německá ekonomika ztratila imunitu vůči dluhové krizi v eurozóně, což ukazují i zprávy o poklesu zakázek a podnikatelské důvěry. I když Německo zatím neklesá, je jisté, že jeho síla se vytrácí. „Prozatím je to stabilizace na vysoké úrovni. Nicméně nejnovější údaje jasně ukazují, že Německo není ekonomický ostrov,“ dodal.

Úterní zpráva ukázala, že zakázky německých průmyslových podniků se v dubnu snížily ve srovnání s předchozím měsícem o 1,9 procenta a zaznamenaly nejhlubší pokles od loňského listopadu.

Německá ekonomika v prvním čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta, a oživila tak po propadu o 0,2 procenta v předchozím čtvrtletí. Analytici ale varují, že Německo nemůže zůstat imunní vůči současným turbulencím v eurozóně, a ekonomiku tak v nejbližší době zřejmě čeká ochlazení. Německo je největší ekonomikou v Evropě a je na něm závislá řada českých firem.