Ztrátový francouzský fotbalový klub koupila ztrátová čínská firma. Fanoušci zuří

Oslava vítězství klubu FC Sochaux-Montbéliard ve francouzském poháru

Oslava vítězství klubu FC Sochaux-Montbéliard ve francouzském poháru Zdroj: Volne dilo: Arnaud 25; Wikimedia

Oslava vítězství klubu FC Sochaux-Montbéliard ve francouzském poháru
stadion francouzského klubu FC Sochaux-Montbéliard
Stadion francouzského fotbalového klubu Sochaux-Montbéliard
Stadion francouzského fotbalového klubu Sochaux-Montbéliard
Francouzský fotbalový klub Sochaux-Montbéliard
6
Fotogalerie

Francouský fotbalový tým Sochaux-Montbeliard se před rokem ocitl v čínských rukách stejně jako další evropské kluby zvučných jmen. Stal se ale příkladem toho, jak rizikové mohou takové transakce být.   

Jak uvádí agentura Bloomberg, původní majitel fotbalového klubu - výrobce automobilů Peugeot SA, ho prodal v roce 2015 po 87 letech čínské společnosti za bezmála osm milionů dolarů. Ta se však od počátku nezdála být nejvhodnějším kupcem, navíc se jedná o subjekt s pochybnou reputací a se  ztrátovým hospodařením.

Nynější vlastník, hongkongská firma Tech Pro Technology Development, je výrobce LED osvětlení a v minulosti spravoval majetek čínské armády v Šanghaji. To není nejvhodnější kvalifikace pro oživení týmu, který se snaží o návrat do elitní francouzské ligy, ze které spadl před dvěma lety. Vstup firmy do fotbalu se zdá být pouze propagací jejich výrobků. Mimo to společnost za posledních šest let ohlašuje každoročně ztráty a navíc představitel firmy Li Wing Sang čelí bankrotu a současně cena akcií firmy prudce klesla.

„Nerozumíme rozhodnutí Peugeotu prodat fotbalový klub tomuto investorovi,“ sdělil Fabrice Lefevre, prezident jednoho klubu fanoušků s tím, že jim trvalo jen několik hodin a několik kliknutí na webu, aby zjistili dost nelichotivé informace o novém majiteli na to, aby pojali závažné pochybnosti o tomto prodeji. Podle Lefevra, když Li koupil tým za 7,8 milionů dolarů, měl velké ambice vybudovat velký klub a přivézt jej opět do vrcholné soutěže. Byl též ochoten investovat do týmu až 100 milionů eur. Tyto peníze však prý fotbalisté dodnes neviděli.

Během léta, tedy v době transferů hráčů, více fotbalistů Sochaux-Montbeliard opustilo, než do týmu přišlo. Klub neplatil poplatky za příchozí hráče, což vyústilo v jejich nedostatek na klíčových pozicích. „Nemáme žádnou jistotu, že Tech Pro zajistí udržitelnost klubu. Nedostatek investic do základního týmu je zřejmý“ říká další z fanoušků Mathieu Triclot.

"Opravdu nedává smysl, aby ztrátový LED obchod kupoval francouzský fotbalový tým, který je rovněž ve ztrátě,“ řekl Dan David, investor a spoluzakladatel firmy Geoinvesting LLC televizi Bloomberg. Podobně už dříve Glaucus Research Group obvinil Tech Pro, že uvedl nadsazené informace o svém profitu a ceně akvizicí, což čínská firma energicky odmítla.

Ve svém prohlášení tvrdí, že klub má dostatečné finanční zajištění a firma je připravena v případě nutnosti poskytnout další peníze. Též prohlásila, že má dostatečné zdroje na podporu svých obchodních operací, stejně jako na podporu fotbalového klubu, avšak bez toho, že by specifikovala finanční částku, kterou do fotbalu vložila od koupě klubu.

Čínské firmy pokračují v plnění cílů prezidenta Si Ťin-pchinga, který chce zemi přetvořit ve fotbalovou supervelmoc. Celkově počítají s investicí do evropského fotbalu ve výši více než dvou miliard dolarů v transakcích, ať už uzavřených či plánovaných od roku 2015.

Stejně jako Sochaux-Montbeliard změnili vlastnické struktury ve prospěch čínských investorů kluby jako AC Milan, Inter Milan, Manchester City, Atletico Madrid či česká Slavie.