Zvrátí Skotové brexit? Jejich hlasování přeje i počasí

Nicola Sturgeon, skotská první ministryně, hlasuje o brexitu

Nicola Sturgeon, skotská první ministryně, hlasuje o brexitu Zdroj: ctk

Velký zájem voličů v prvních hodinách registrují volební místnosti ve Skotsku, kde se podle odhadů chystá výrazná většina lidí podpořit setrvání Británie v EU. Svůj lístek do urny vhodila ve městě Glasgow už i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová, která stejně jako další lídři hlavních politických stran hlasovala pro evropskou budoucnost země.

„Skotsko může mít velký vliv na výsledek hlasování,“ řekla podle listu The Scotsman před hlasováním Sturgeonová, která v kampani dlouhodobě zdůrazňovala výhody, jež má členství v EU pro Skoty. Podle ní by v případě vítězství takzvaného brexitu mohli přijít až o 300 tisíc pracovních míst závislých na současných dohodách v rámci unie.

Z celkového počtu 46,5 milionu voličů, kteří mají právo v dnešním referendu hlasovat, jich jsou téměř čtyři miliony Skotů. Až dvě třetiny z nich se podle některých průzkumů chystají vyslovit pro zachování současného stavu. Na rozdíl od jižní části Anglie, kde v současnosti zuří prudké deště a voliči mají cestu k urnám mnohdy komplikovanou, je ve Skotsku slunečné počasí a před volebními místnostmi se tvoří fronty.

Jihovýchod Británie zasáhly silné deště, mohou ovlivnit hlasování

Historické referendum o evropském směřování Spojeného království může ovlivnit počasí, které v některých částech Británie ráno voliče na cestě k volebním urnám překvapilo deštěm. Jihovýchod Británie i některé čtvrti Londýna zasáhla průtrž mračen a hasiči od rána dostali kolem 300 naléhavých žádostí o pomoc.

Meteorologové vyhlásili pro jihovýchodní Londýn a hrabství Essex bezprostřední nebezpečí záplav, informoval server listu The Daily Telegraph. Obvyklou denní kvótu ostrých výjezdů vyčerpali ráno londýnští hasiči během hodiny. Stoupající voda zaplavovala parkující auta a vnikala do příbytků, škody jsou hlášeny i po úderech blesku.

Uzavřené či vytopené volební místnosti

Několik volebních místností muselo být kvůli stoupající vodě uzavřeno, mnoho dalších funguje ve ztížených podmínkách, informoval list The Times. Nejméně dvě volební střediska musela být přemístěna jinam. V Londýně se na několika místech kvůli vysoké vodě voliči nemohli k urnám dostat.

Nižší volební účast vyvolaná nepřízní počasí může prospět brexitu, tedy odchodu země z EU, protože jeho zastánci mají silnější motiv hlasovat, soudí britští sociologové. Odpůrci Evropské unie podle nich vyrazí do volebních místností i za deště, který mnohé jiné odradí. V situaci, kdy je řada voličů nerozhodnutých, může právě počasí sehrát nemalou roli, napsal The Daily Telegraph.

Účast v britském referendu je podle zpráv v twitteru hojná
Před volebními místnostmi, v nichž dnes Britové rozhodují o svém vztahu k evropské integraci, se podle informací na sociálních sítích tvoří nebývale dlouhé fronty. Podle očitých svědků hlasující v Londýně neodradilo ani ranní špatné počasí.

Ve čtvrti Wandsworth v jihozápadní části londýnského centra podle zpráv na twitteru stojí fronty, které tam při parlamentních volbách nebývají. Řada čekajících se vytvořila i ve West Hampsteadu na severozápadě města a na řadě dalších míst v metropoli i na venkově.

„Nikdy jsem ve volbách nemusela stát ve frontě. Všichni to berou vážně!,“ napsala na twitteru obyvatelka Londýna Rebeca Soniová. „Před volební místností jsem nikdy frontu neviděl, a to tu žiju deset let,“ připojil se uživatel Mauro Murgia.