Zvýšení sazeb Fedu mohou urychlit prezidentské volby

Janet Yellenová

Janet Yellenová Zdroj: profimedia

Americká centrální banka se bude chtít vyhnout zvyšování základního úroku ve volebním roce.

Prezidentské volby ve Spojených státech, které se uskuteční příští rok v listopadu, mohou ovlivnit rozhodnutí amerických centrálních bankéřů ohledně zvýšení sazeb. „Centrální bankéři obvykle nechtějí zvyšovat sazby ve volebním roce,“ uvedl pro deník E15 Jeff Hochman, ředitel Technické analýzy Fidelity Worldwide Investments.

Podle Hochmana proto mají centrální bankéři už jen malý prostor pro zvýšení sazeb. „Pokud budou čekat příliš dlouho, stanou se sazby ve volebním roce velmi citlivou politickou záležitostí,“ upozorňuje. Americká centrální banka minulý týden dala najevo, že by mohla zvýšit sazby již v prosinci, což trhy překvapilo. Ve středu tuto možnost potvrdila guvernérka Fedu Janet Yellenová.

Centrální bankéři obvykle nechtějí zvyšovat sazby ve volebním roce

Podle ní Fed očekává, že ekonomika bude pokračovat v růstu, který dále zlepší podmínky na trhu práce. Předpokládá též návrat inflace ke dvěma procentům, což je střednědobý cíl americké centrální banky. Zdražení peněz je tak podle Yellenové stále ve hře. Podobně se vyjádřil rovněž šéf newyorské pobočky Fedu William Dudley. „Je to stále existující možnost, ale uvidíme, co ukážou statistiky.“ Výroky guvernérky Fedu včera poslaly dolů akcie, naopak rostly výnosy u dluhopisů a prudce posílil dolar.

Hochman se domnívá, že američtí bankéři zvýší sazby jen jednou. „Centrální banka by mohla zvýšit sazby buď v prosinci, nebo v 1. čtvrtletí příštího roku,“ říká. Vliv politiky na rozhodnutí Fedu nevyloučil ani ekonom Deutsche Bank Joseph LaVorgna. Pokud ke zdražení peněz nedojde do června a americká ekonomika nebude přehřátá, může Fed podle něj odložit růst úroků, aby zůstal mimo politické přestřelky před listopadovými volbami.

Naposledy v roce 2004

Naposledy Fed sazby během rozjeté prezidentské kampaně zvyšoval v létě 2004, kdy proti sobě stáli republikánský obhájce úřadu George Bush a demokrat John Kerry. Tehdy ale byl dominantním tématem voleb boj proti terorismu. Podle poradce Hillary Clintonové Alana Blindera vyhlídka na nepatrné zvýšení sazeb kandidáty neznepokojuje. Naopak určitou nervozitu vyvolává hrozba zdražení peněz u investorů na rozvíjejících se trzích.

Zvýšení sazeb by mohlo vyvolat odliv kapitálu z těchto trhů a tím oslabení místních měn a propad akcií.
Podle Hochmana ale nebude mít nepatrné zvýšení sazeb velký dopad. „Většina rozvíjejících se trhů zvláště v Asii chce, aby Fed zvýšil sazby a bylo to za nimi. Odpadla by řada nejistot.“