Očima E15: Jak se v Česku platí bitcoinem. Stačí k tomu mobilní aplikace

Video placeholde

Cena kryptoměny bitcoin nedávno vystoupala na nová maxima, poslední rozpoznatelná vlna poptávky po této valutě navíc přišla z Japonska. Tam se bitcoin stal z právního hlediska standardním platebním nástrojem, využívat jej však lze už dlouho také na mnoha místech v Česku. 

Uživatelé i podnikatelé nejprve potřebují takzvanou elektronickou peněženku. Jde o program, který si nainstalují na počítač či chytrý mobilní telefon a jehož prostřednictvím bitcoiny odesílají a přijímají. Kryptoměnu lze nakupovat na řadě bitcoinových burz či ve speciálních bankomatech.

Platbě v obchodech nebo restauracích předchází naskenování QR kódu. Ten v sobě ukrývá adresu, kam je třeba bitcoiny poslat.

Určitou nevýhodu v současnosti může představovat doba definitivního potvrzení transakcí. To ani při zahrnutí adekvátního transakčního poplatku není okamžité a trvá i dlouhé minuty, čímž se hypoteticky otevírá prostor pro podvodníky, kteří by chtěli z pohledu celé bitcoinové sítě ještě „neutracenou“ částku použít znovu a jinde.

Na druhou stranu většina peněženek něco takového standardně neumožňuje, nejde tedy o zcela triviální operaci a v případě drobných plateb za kávu či sendviče podnikatelé zvýšené riziko spjaté s platbou bitcoiny nijak dramaticky nevnímají.