O přijímačkách mluvíme až ve chvíli, kdy se to dotklo Prahy. Vypovídá to o společnosti, říká učitel Pražák

Video placeholde

„Loni to celé bouchlo. Přitom se už dlouho ví, že jednotná přijímací zkouška má své problémy," tvrdí Daniel Pražák, oceňovaný pražský učitel, který obsadil v soutěži Global Teacher Prize druhé místo v kategorii Inspirativní učitel a který se také věnuje na sociálních sítích osvětě v oblasti školství. Podle něj se i rodiče, kteří si přípravu nemohli dovolit, raději někde uskromnili, aby přípravky dětem zaplatili. Více se dozvíte v novém video pořadu FLOW. 

Podle loňského výzkumu Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání nějakou formu placené přípravy zpravidla od soukromých firem například v Praze využívá 70 procent dětí a jejich rodiče do ní investují průměrně okolo deseti tisíc korun.  

Letos bude o střední školy ještě větší boj, než loni. Kromě silných ročníků dětí se na střední školy hlásí ještě ti žáci, kteří loni skončili na školách, kam nechtěli. 

Dvoudenní jednotné přijímačky na čtyřleté obory skončily v pondělí. Celkem šlo k těmto  přijímacím zkouškám letos 121 tisíc dětí, asi o pět tisíc víc, než loni. Tento týden čekají testy ještě děti, které se hlásí na víceletá gymnázia. 

Je systém Cermat fér a vybere skutečně ty nejlepší? Proč jsou třeba placené přípravky? A jak velký je problém duševní zdraví u dětí? Nejen tato témata probrala Veronika Jonášová s Danielem Pražákem v tomto prvním díle rozhovorového pořadu FLOW, který začíná v dubnu pravidelně vycházet na e15.cz.