Festival Signal jsme museli zpoplatnit, říká organizátor Pošta. Chystá se nová trasa

Šéf festivalu Signal Martin Pošta

Šéf festivalu Signal Martin Pošta Zdroj: Signal

Signal festival má letos dvě interaktivní instalace
Festival Signal, ilustrační foto
Festival Signal, ilustrační foto
Festival Signal, ilustrační foto
Festival Signal, ilustrační foto
28
Fotogalerie

Festival světelných instalací a videomappingu Signal, který začíná ve čtvrtek a končí v neděli, letos slaví půlkulaté páté narozeniny. „Základní myšlenka přivézt českému publiku světelné instalace a umělce z různých koutů světa zůstává stále stejná,“ říká šéf přehlídky Martin Pošta.

 

Festival se letos rozhodl zpoplatnit část programu. Které části, v jaké výši a proč?

Vstup na Signal festival jako takový je zdarma, placené jsou pouze dvě uzavřené části. První je nově vzniklá galerijní zóna, kterou tvoří čtyři instalace umístěné ve čtyřech pro veřejnost výjimečně přístupných prostorech. Konkrétně v Colloredo-Mansfeldském paláci, prostoru Domu uměleckého průmyslu, v paláci U Stýblů a v Zrcadlové kapli Klementina.

Vstupenka do galerijní zóny stojí stovku a je možné ji zakoupit u vstupů do daných budov. Zpoplatněn je již tradičně také 3D videomapping na Tyršově domě. Je možné jej zhlédnout pouze s 3D brýlemi, které jsou zároveň i vstupenkou na představení v hodnotě padesáti korun.

Ke zpoplatnění těchto částí festivalu jsme přistoupili proto, abychom byli schopní festival i nadále pořádat. Jeho realizace je velmi drahá a nepokryje ji plně ani spolupráce s našimi partnery. Zaplacením jakéhokoli vstupu podporují lidé Signal festival, jeho rozvoj a konání v dalších letech.

Co jsou hlavní body letošního programu?

Festival světla Signal divákům předvede dvacet instalací od umělců z České republiky i ze zahraničí. Světelné statické, site-specific i interaktivní instalace, projekce a videomappingy diváci uvidí na dvou trasách: Centrum a Vinohrady.

Většina uměleckých děl bude umístěna ve veřejném prostoru, instalace umístěné uvnitř budov budou tvořit zmiňovanou galerijní zónu Signal festivalu. Vyvrcholením každého festivalového večera bude připomenutí pěti let od vzniku naší akce, které se bude odehrávat na kostele svaté Ludmily na náměstí Míru vždy od 23 hodin.

Proč jste zavedli dvě trasy?

Abychom trochu ulevili centru města a také vyšli vstříc těm návštěvníkům, kteří mají z davů obavy. První vede centrem a druhá pokrývá Vinohrady. Trasa v centru je delší a k jejímu projití potřebují návštěvníci zhruba tři a půl hodiny. Pro vinohradskou část budou potřebovat hodinu a půl.

Novinkou je i rozšíření festivalu i do jiných městských částí, pracovně těmto místům říkáme satelity. Pro tento ročník je to Praha 7 s instalací slovenského umělce Erika Sikory, v Praze 4 se ve čtvrtek odehraje od 20 hodin performance Hynka Alta z FAMU a jeho studentů. Třetím satelitem je pak instalace Gammetone v areálu strojírny Pragovky v Praze 9.

Mění se nějak dramaturgie festivalu?

Základní myšlenka, tedy přivézt českému publiku světelné instalace a umělce z různých koutů světa, zůstává stejná. Také pokračujeme v organizování vzdělávací platformy Transmit, dvoudenní konference, která je letos díky silnému sponzorovi se vstupem zdarma. Vzdělávání je pro nás důležité. Jsme proto rádi, že se podařilo zapojit Hynka Alta a jeho studenty.

Podívejte se na fotky z festivalu Signal:

Novinkou mělo být představení Losers Cirque Company zvané Kolaps, doplněné o projekce vytvořené českým studiem Hyperbinary, které jsme ale bohužel museli kvůli zdravotním důvodům zrušit. Nicméně v této tendenci bychom chtěli pokračovat i dalších letech a divákům přinést i další druh audiovizuálního zážitku.

Jaká je výše rozpočtu festivalu, stoupá, nebo klesá v posledních letech a z jakých důvodů?

Festivalový rozpočet je v posledních dvou letech víceméně stejný a drží se pod hranicí 30 milionů korun. Přes kolísající podporu ze strany ministerstev se nám daří tyto výkyvy kompenzovat dohodami s novými partnery festivalu, kterých je každoročně více.

E15: Kolik návštěvníků vidělo loňský program a jakou návštěvnost očekáváte letos?
Festival navštívilo loni v součtu téměř 580 tisíc diváků, což je opravdu hodně. Věřím, že návštěvníků přijde díky letošním dvěma trasám stejně, ne-li více.