Cestovní kanceláře zlepšují výhody za včasnou koupi letního zájezdu

..

.. Zdroj: Shutterstock

Albánie
Albánie
Albánie
Albánie
Albánie
6
Fotogalerie

Cestovní kanceláře se snaží stále více klientů nalákat na koupi zájezdu v předprodeji (tzv. first minute), a zlepšují proto nabídku výhod pro ty, kteří si rezervují letní dovolenou už nyní. Mezi nejčastější slibované benefity patří sleva či záruka nejnižší ceny, dítě do 18 let zdarma, nízká záloha nebo bezplatná možnost změny destinace před odletem. Postupně roste také počet CK, které nabízejí bezplatné parkování na letišti v době dovolené. Předprodeje zájezdů letos začaly přitom dříve než loni. Vyplývá to z ankety ČTK.

Nejčastěji kupují dovolené v režimu first minute rodiny s dětmi. Mezi dalšími výhodami včasného nákupu proto cestovní kanceláře nabízejí ve vybraných místech dětské kluby, dětský all inclusive a české animační programy zdarma či slunečníky na pláži zdarma.

Podle ředitelky portálu dovolena.cz Evy Sedlmajerové je však třeba ceny a výhody zájezdů porovnávat i například s německými či rakouskými CK. „Ne vždy totiž oblíbené 'dítě zdarma' znamená v konečném součtu lepší celkovou cenu za celý zájezd pro rodinu. V případě, že jiná CK má například vyšší 'časovou slevu' na dospělého, pak celkově za rodinu může být zájezd levnější, i když se za dítě zaplatí,“ uvedla Sedlmajerová.

CK Exim tours nově nabízí slevu 50 procent na cestování letadlem ve třídě travel plus comfort, možnost změny zájezdu až do deseti dnů před odletem, prioritní místa v letadle či zálohu jen 1500 korun.

CK Fischer při koupi dovolené v předprodeji slibuje klientům výrazné slevy například pro děti. „Pokud jede rodina, může mít jedno dítě do 18 let dovolenou zcela zdarma a další až dvě děti získají ubytování zdarma. Součástí výhod je také parkování na letišti zdarma nejen v Praze, ale i v Brně a Ostravě,“ dodal mluvčí Jan Bezděk.

Na vybrané zájezdy na léto poskytuje CK Alexandria ´garanci nejnižší ceny´. „Najde-li zákazník stejný zájezd kdykoli až do odjezdu v naší nabídce levněji, vyplatíme nejen rozdíl mezi cenami, ale navíc přidáme 500 korun,“ uvedl Petr Šatný z Alexandrie. Akce platí do 12. listopadu.

Jako doprovodný bonus dává CK Blue Style i visací TSA zámek. „Abychom předešli případnému poškození zavazadel při namátkových bezpečnostních kontrolách na letišti,“ řekl mluvčí Václav Nekvapil.

Letos startovaly předprodeje letních zájezdů dříve než loni. Klienti, kteří je využijí, mají na výběr z celého katalogu, na rozdíl od koupě dovolené "na poslední chvíli", kdy je nabídka výrazně omezená. Last minute zájezd ale nakonec může vyjít i levněji. Oblíbené hotely se do výprodejů dostanou spíše výjimečně.

Podle Asociace cestovních kanceláří se před letošním létem prodalo v předprodejích 34 procent zájezdů. Prodeje zájezdů se přitom v létě dostaly na úroveň před krizí v roce 2008, kdy tržby CK dosáhly 51,5 miliardy korun.

Nejoblíbenější zahraniční destinací českých turistů bylo loni Chorvatsko, kam vyjelo 828 000 Čechů. Na Slovensko vycestovalo 555 000 českých turistů. Celkem loni do zahraničí na více než tři dny vyrazilo 4,3 milionu Čechů, z toho 52 procent individuálně, ostatní s CK.