Dotační program Dešťovka se otevírá, je v ní 100 milionů

Květen léto nepřinese, počasí zůstává aprílové

Květen léto nepřinese, počasí zůstává aprílové Zdroj: ČTK

Ministerstvo životního prostředí v pondělí 29. května v 10 hodin otevírá nový dotační program Dešťovka, ve kterém nabídne 100 milionů korun na opatření proti suchu. Je možné, že se vyčerpá velmi rychle, řekl již dříve ČTK ministr Richard Brabec (ANO).

 

Resort zahajuje elektronický příjem žádostí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí (SFŽP), jedna domácnost podle resortu může získat až 105 000 korun. Fond posílí jak svůj informační systém, tak i krajská pracoviště, který budou žádosti vyřizovat. „Žadatelé nejdříve odešlou žádost elektronicky a pak už stačí jen do pěti dnů doručit žádost a její přílohy osobně nebo poštou na kterékoli z 13 krajských pracovišť SFŽP,“ dodává ministerstvo.

Alokovaných 100 milionů korun stačí podle resortu na tři až pět tisíc žádostí. Do budoucna bude resort přemýšlet o přidání dalších peněz.

Stát chce lidem přispět na systém, který využije dešťovou vodu třeba na splachování toalety nebo jako užitkovou vodu.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdeckomístecku, Vysočině nebo na Znojemsku.