Pojišťovny zaznamenaly v létě v cestovním pojištění nárůst škod

Bulharsko.

Bulharsko. Zdroj: scom, CK Alexandria, Dubai Tourism

Pojišťovny zaznamenaly v letošní letní sezoně v souvislosti s vyšším počtem zájezdů v cestovním pojištění nárůst počtu i objemu škod. Pojistných událostí přibylo hlavně v Egyptě. Nejvíce případů se týkalo tradičně žaludečních a střevních potíží, vyplývá z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami.

„Během letní sezóny 2017 jsme z pojištění léčebných výloh v zahraničí řešili 2919 pojistných událostí, což je o deset procent více než za stejné období 2016. Stejný nárůst evidujeme i u předepsaného pojistného. Nejvíce pojistných událostí řešíme v Řecku, Chorvatsku, Itálii, Rakousku, na Slovensku a v USA,“ řekl ČTK mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

Allianz od června do srpna eviduje v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 12 procent vyšší výplaty škod. Země, ve kterých měli její klienti největší počet pojistných událostí, se lišily podle měsíců.

„Zatímco v červnu jich naše asistence vyřizovala nejvíce z Řecka, v červenci a v srpnu už se na první místo dostal Egypt. Během loňských dvou prázdninových měsíců se na nás nejčastěji obraceli lidé z Bulharska,“ uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek.

V Egyptě je podle něj většina případů spojená s 'Faraonovou pomstou', tedy žaludečními a střevními problémy a na tom se nic nezměnilo ani letos. Mezi nemocemi se nejčastěji objevují solární ekzém, záněty uší a močových cest, horečnaté stavy a angíny. Úrazy, kterých však bylo méně než nemocí, se týkaly především pohybu kolem moře, podvrknutých kotníků a někdy byly spojené i s vypůjčenými motocykly a čtyřkolkami, dodal Bálek.

Ergo pojišťovna zaznamenala v letní sezoně nárůst počtu případů o 21 procent, objemu škod o tři procenta. Největší nárůst (přes 100 procent) v počtu případů má u škod na zavazadlech. Příčinou byla nejen poškození způsobená dopravci, ale často také jejich odcizení. Další častěji se vyskytující položkou byly škody z odpovědnosti, jejichž počet vzrostl o 63 procent. Nejčastěji šlo o ztrátu klíčů od ubytovacích zařízení, poškození vybavení, zničení zapůjčené sportovní výbavy nebo ztráta či poničení cizí elektroniky, podotkl člen představenstva pojišťovny Pavel Šuranský.

Průměrná 'letní' škoda klesla u ERV Evropské pojišťovny o šest procent na necelých 9000 korun. Ze tří letních měsíců byl nejsilnějším z pohledu škod srpen, kdy bylo nahlášeno téměř 40 procent všech letních škod. Nejčastější letní zdravotní problémy byly gastroenteritida a zažívací potíže, záněty uší a očí, kožní problémy a alergie. Nejvyšší frekvence škod (v porovnání s počtem Čechů cestujících do dané země) byla jednoznačně v Egyptě, a to třikrát až čtyřikrát vyšší než v ostatních destinacích, poznamenal manažer komunikace ERV Vlastimil Divoký.

Mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová upozornila na to, že se více objevují úrazy spojené s typicky dovolenkovými činnostmi a 'trendy' sporty, například jízda na in-line bruslích, úrazy při nehodách na skútrech, které si turisté půjčují k poznávání lokality, nebo při vysokohorských túrách a ferratách. Ukazuje se podle ní rovněž to, že nejdražší pojistné události jsou ty, které se stanou v USA. Ty vedou žebříček Uniqa už několikátý rok po sobě.

Mezi nejdražší zásahy letošní letní sezony patřila v Kooperativě repatriace z Indonésie, kde si po pádu na motorce klientka poranila pánev. Náklady činily 1,5 milionu korun. Ještě více, 1,6 milionu korun, platila pojišťovna za ošetření a repatriaci klientky, která omdlela v Korei a po pádu si zlomila žebra a krček levé stehenní kosti.