Rok 2018 přinese okamžité platby, částky do 400 tisíc budou „chodit“ online

ČNB

ČNB Zdroj: profimedia.cz

ČNB ilustrační
Online platba
Spoříme
Peníze
Online půjčky, ilustrační foto
10
Fotogalerie

Do roka by se měl výrazně urychlit bezhotovostní platební styk. Jde o novinku v podobě tzv. okamžitých plateb. Příjemce platby by tak měl mít peníze na účtu do několika vteřin od okamžiku, kdy mu je plátce poukáže. Do projektu se zamýšlí zapojit zhruba třetina bank působících v ČR, jsou mezi nimi ovšem v podstatě všechny ty, které poskytují služby drobným klientům.

Na projektu se domlouvají banky (ČBA) spolu s ČNB, projekt má být realizován na začátku roku 2018. Realizace na straně národní banky se odhaduje na šest měsíců, ve stejné době budou své systémy na novou funkcionalitu připravovat i jednotlivé banky. Následovat má testování, které bude probíhat ve 2. polovině roku. Provoz nové funkcionality by měl být spuštěn do konce roku 2018.

Cílem je nabídnout opravdu rychlou a nepřetržitou možnost převodu peněz z účtu na účet, tedy celých 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu, 365 dnů v roce. Okamžité platby vám tak někdy mohou ušetřit peníze, jelikož některým bankám trvají převody až několik dní. Jiné už dnes platby zvládají tentýž den, pokud je zadáte během dopoledne.

V tomto režimu převedené prostředky, jejichž limit by byl až do 400 000 korun, by měl mít příjemce k dispozici během několika vteřin od okamžiku, kdy mu je plátce poukáže. Zda budou okamžité platby zpoplatněny není v tuto chvíli známo.

ČBA sdružuje celkem 37 právnických osob podnikajících v oblasti peněžnictví, společně se podílí například na standardizaci postupů v bankovnictví a řeší technickou stránku věci.