Spořicí účty: Jaké zhodnocení aktuálně dostanete?

xx

xx Zdroj: Profimedia

...
Nikdy není pozdě začít spořit na penzi
xx
xx
5
Fotogalerie

O výhodnosti spořicích účtů se v poslední době dost polemizuje. Jak to s nimi aktuálně vypadá? Máme je stále v oblibě? Jaké jsou úroky? Nabízíme vám užitečný přehled.

Spořicí účet je finanční produkt nabízený převážně bankovními organizacemi, který slouží ke zhodnocování volných finančních prostředků. Dalo by se říci, že je kombinací běžného účtu a termínovaného vkladu a nabízí výhody obou těchto produktů. Hlavním ukazatelem spořicího účtu je úroková sazba, kterou se úročí peníze klienta. Ovšem ty jsou nyní proklatě nízko. 

Proč jsou úroky tak malé?

„Jde o dopad uvolněné měnové politiky americké a evropské centrální banky, tzv. programu kvantitativního uvolňování. V rámci této operace centrální banky do ekonomiky dodávají likviditu právě prostřednictvím nízkých úrokových sazeb ve snaze stimulovat ekonomiky k růstu. Ve Spojených státech již úrokové sazby začaly pomalu růst, v Evropě na to stále ještě čekáme,“ vysvětluje Tereza Schneiderová z ING Bank.

„Výše úrokových sazeb na spořicích účtech se odvíjí od výše tržních úrokových sazeb a ty jsou již několik let na rekordně nízkých úrovních. Pokud dojde k nastartování růstové trajektorie tržních úrokových sazeb, sazby na spořicích účtech je budou následovat,“ doplňuje Schneiderová.

Je stále zájem?

Banky tvrdí, že ano. „Zájem o spořicí účty určitě stále vidíme, jedním z důvodů je i to, že stále nabízejí velmi zajímavé sazby.

Navíc jde o standardní produkt, který by měl mít každý klient k ukládání pohotovostní rezervy pro nenadálé či pro plánované výdaje na brzké období. Obrovskou výhodou je skutečnost, že s penězi na spořicím účtu může klient manipulovat kdykoliv podle libosti (a neexistuje přitom žádný minimální vklad nebo zůstatek),“ uvádí Jan Marek, tiskový mluvčí Sberbank.

Níže uvádíme přehled jednotlivých účtů, včetně srovnávací tabulky.

Air Bank

Pokud máte u Air Bank běžné konto i spořicí účet, můžete dosáhnout na úrok 1 %, a to v případě, že v měsíci zaplatíte pětkrát kartou. Jestli už máte pro aktuální měsíc splněný počet plateb, se vám ukáže ve vašem bankovnictví. 1 % platí pro zůstatky do 250 tisíc korun. V případě, že částku 250 tisíc překročíte, dostanete na spořáku úrok 0,2 %. Pravidlo pěti plateb za 1 % úročení platí i na běžném účtu.

ING Bank

ING Bank vám nabídne spořicí účet ING Konto s úrokem 0,5 % do částky 300 tisíc korun a 0,10 % v případě, že máte na spořicím účtu více než 300 tisíc. Úroky jsou připisovány měsíčně, klienti mají své prostředky kdykoliv k dispozici a minimální vklad ani minimální výběr nejsou stanoveny.

UniCredit Bank

Tato banka vám nabídne dva spořicí účty. Spořicí účet Prima, kde získáte úrok 0,05 % do částky 499 999 korun, po dosažení půl milionu dostanete 0,01 %. Druhou variantou je Unikátní spoření Plus, kde můžete zhodnotit své finance až do 20 milionů. Pro částky od 200 000 do 19 999 999 korun 0,05 %. U vyšší částky získáte 0,01 %.

Česká spořitelna

Klienti České spořitelny mohou využít Spoření ČS se zhodnocením 0,2 % do 200 tisíc korun.

Sberbank

„V současné době mohou naši klienti využít Fér spoření Plus, které nabízí úročení 0,83 % p. a. do částky 300 000 Kč, a to při současném vedení běžného účtu Fér konto Aktiv, Optimal či Podnikatel. Pokud si na ně klienti zasílají výplatu v potřebné výši, jsou naše konta vedena zdarma. Klienti, kteří tato konta nevyužívají, získají sazbu 0,53 % p. a. do 300 000 Kč uložené částky. Prostředky nad 300 000 Kč do 1 mil. Kč zhodnodocujeme sazbou 0,23 % p. a., nad tuto hranici pak sazbou 0,01 % p. a.,“ říká pro FinExpert.cz Jan Marek, tiský mluvčí banky.

Pokud se rozhodnete pro vklady v EUR, USD a RUB přes spořicí účet Fér spoření Extra, získáte ještě vyšší zúročení. 0,50 % do částky 100 000 €, USD roční sazbou 0,80 % do částky 150 000 USD a RUB dokonce sazbou 5,50 % p. a. do částky 15 mil. RUB.

Equa bank

U této banky jde volit mezi Spořicím účtem Hit a Spořicím účtem. U toho prvního získáte úrokovou sazbu 0,2 % u částek do 200 tisíc (s bonusem až 0,6 %), od 200 tisíc do 3 milionů Equa bank úročí sazbou 0,2 % a nad 3 miliony je to 0,01 %. Na druhém Spořicím účtu dostanete úrok 0,2 %.

Komerční banka

Komerčka vám nabídne tři spořicí konta. KB Spořicí konto Bonus s úrokem 0,01 % do 30 milionů, KB Spořicí konto Aktiv s úrokem 0,01 % do 10 milionů a KB Spořicí konto Invest s úročením 0,10 %. U spořicích kont můžete získat i bonusovou sazbu.

ČSOB a Era

ČSOB Spořicí účet vám dá úrok 0,20 % do zůstatku 250 tisíc a 0,01 % nad 250 tisíc. Stejný úrok, tedy 0,20 % do 250 tisíc dostanete s Era červeným kontem. ČSOB a Era mají společný produkt Duo Profit Plus, který je kombinací spořicího účtu a investic.

„Duo Profit Plus v sobě spojuje investice do podílových fondů, nadstandardně úročený spořicí účet a úrazové pojištění. Investice do fondů mají ve střednědobém a delším horizontu potenciál vyššího zhodnocení, k tomu budete mít na spořicím účtu dobře dostupnou a dobře úročenou rezervu. V případě zranění se o klienta navíc postará úrazové pojištění, které k balíčku Duo Profit Plus získá zcela zdarma až do výše 500 000 Kč,“ říká Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB.

Raiffeisenbank

„Aktuálně primárně nabízíme výhodný spořicí účet eKonto Flexi, kde je úroková sazba 0,75 % p.a. pro vklady do 150 tisíc Kč, bez výpovědní lhůty a jehož vedení je zdarma,“ uzavírá Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

Jaký úrok dostanete?

Banka název účtuzhodnocení (p.a.)
ING Bank ING Konto 0,50 %
Air Bank Spořicí účet 1,00 %
Equa bank Spořicí účet Hit 0,80 %
Equa bank Spořicí účet  0,20 %
Raiffeisenbank eKonto Flexi 0,75 %
Raiffeisenbank eKonto Plus 0,05 %
Sberbank Fér spoření Plus 0,83 %
Moneta Spořicí účet Genius 9 0,50 %
Moneta Spořicí účet Gold 0,40 %
Creditas Spořicí účet 0,30 %
Expobank Expobank spořicí účet 0,30 %
mBank eMax Plus 0,01 %
mBank eMax 0,01 %
Česká spořitelna Spoření ČS 0,20 %
ČSOB Spořicí účet 0,20 %
Poštovní spořitelna Era červené konto 0,20 %
WüstenrotSpořicí účet 0,20 %
Fio banka Fio konto 0,15 %
Komerční banka Spořicí konto Bonus Aktiv 0,06 %
UniCredit BankSpořicí účet Prima 0,05 %