Vkladní knížky – je možné si je ještě založit?

Vkladní knížka - přežitek minulosti nebo výhodné spoření?

Vkladní knížka - přežitek minulosti nebo výhodné spoření? Zdroj: Profimedia, Pavel Ryšlink, Nosil Tomáš / Empresa Media / Profimedia

Vkladní knížka - přežitek minulosti nebo výhodné spoření?
2
Fotogalerie

Dříve vkladní knížku vlastnila snad každá domácnost. Doba se však mění, o vkladních knížkách už není moc slyšet. Tento bankovní produkt však stále existuje. 

Jde si ještě založit vkladní knížku? Které banky je mají v nabídce? Je o ně ještě zájem? Zeptali jsme se povolaných.

Vkladní knížky vede například ještě Moneta Money Bank. Ale pouze ty, které byly založeny před rokem 2007. Od tohoto roku byl prodej vkladních knížek v této bance ukončen.

Kam pro vkladní knížku?

V České spořitelně vám nabídnou vkladní knížky pro děti a výherní vkladní knížky. Ty výherní nejsou úročené, dvakrát do roka ale banka pořádá slosování a můžete vyhrát nejrůznější finanční výhry. Losuje se jednou pevná prémie ve výši 1 milionu korun a dále tři výhry ve výše 100 procent, 75 procent a 50 procent průměrného zůstatku na vkladní knížce za dané slosovací období.

Co se dětských vkladních knížek týče, založit je může zákonný zástupce dítěte. „Založit dětské vkladní knížky může zákonný zástupce a zájem o ně je stabilní, spoří na ně zejména rodiče a prarodiče. Aktuálně máme více než sedmdesát tisíc dětských vkladních knížek v objemu přes 3,2 mld. korun a každý měsíc přibývají stovky nových. Například v červenci to bylo přibližně pět set. Úroková sazba dětské vkladní knížky je 1 procento ročně až do zůstatku dvě stě padesát tisíc korun, od 18 do 26 let pak nabízíme 0,5 procenta ročně. Pokud mají děti vkladní knížku minimálně pět let a k ní i účet u České spořitelny, dostanou od banky navíc příjemný bonus pět set korun ve 12 letech a tisíc korun v 18 letech. Naspořené peníze a jejich vývoj lze sledovat v internetovém bankovnictví, a pokud to zákonný zástupce umožní, mohou se tam dívat třeba i prarodiče, kteří dítěti na vkladní knížku podle statistik České spořitelny přispívají nejčastěji,“ řekla nám Andrea Studihradová z České spořitelny.

Úroky dle výpovědní lhůty

Vkladní knížky nabízí i Poštovní spořitelna. U banky si můžete zřídit jak klasickou vkladní knížku, tak dětskou. Pokud se rozhodnete, pro tu první, neznamená to, že je možné ji založit až po věku 18 let. Může to být i dříve, avšak před dovršení zletilosti bude jejím správcem zákonný zástupce dítěte. Pokud chcete přímo dětskou vkladní knížku (roční úroková sazba 0,5 procenta), je možné ji využívat pouze do věku 18 dítěte.

„Měsíčně se otevírá kolem tisícovky vkladních knížek. Zájem o vkladní knížky ze strany klientů určitě stále trvá. Využívají je tradiční klienti, kteří mají rádi její fyzickou podobu a navíc mohou vkládat a vybírat hotovost na všech poštách a finančních centrech. Celkový počet vkladních knížek přesahuje hranici půl milionu,“ říká tiskový mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Úroky na vkladní knížce „pro dospělé“ se u Poštovní spořitelny odvíjí podle výpovědní lhůty. Bez výpovědní doby je to 0,01 procenta, k šesti měsíční výpovědní lhůtě se váže sazba 0,05 procenta, u výpovědní doby dvacet čtyři měsíců je to 0,15 procenta.