Dovolená v Čechách? Fandíme jí čím dál víc

hrad Karlstejn, Cesky kras, Ceska republika

hrad Karlstejn, Cesky kras, Ceska republika Zdroj: Profimédia

Hrad Bouzov
Hrad Pernštejn si oblíbili filmaři.
Hrad Pernštejn
4
Fotogalerie

V uplynulých dvou letech se o pětinu zvýšil zájem o tuzemskou dovolenou. Mohla za to hlavně bezpečnostní situace v oblíbených zahraničních destinacích. Dovolenou v České republice si v loňském roce dopřály tři miliony lidí.

Podle Asociace cestovních kanceláří jsou čeští turisté ale čím dál náročnější. Vyžadujeme určitý komfort ubytování. V minulých letech nám převážně stačily tříhvězdičkové hotely, nyní preferujeme ubytování vyšších kategorií a wellness vyžití.

Rádi navštěvujeme hrady, zámky a další pamětihodnosti. V loňském roce tyto památky podle asociace navštívilo 5,6 milionu návštěvníků. Největší návštěvností se může chlubit Praha, Český Krumlov, Lednice, Hluboká, Karlštejn, Konopiště, Bouzov, Pernštejn, Sychrov nebo Kuks.

Podle Jolany Kopřivové Myslivcové, předsedkyně sekce památek ACK, je pořád problém s tím, že je stále nedostatek kvalitních expozic. Poměrně často chybí popisky v jiném jazyce než v češtině. Problémem jsou i průvodci, kteří jsou mnohdy nekvalifikovaní, a počet výkladů v cizích jazycích je omezený.

Zahraniční dovolená

I počet zahraničních zájezdů se zvýšil. V letošním roce jsou předprodeje zájezdů vyšší až o 80 procent než v loňském roce. Podle cestovních kanceláří se do kurzu vrací Itálie a Egypt. Čím dál častěji také cestujeme autem po Evropě.

Odevšad se na nás hrnou zprávy, že Chorvatsko letos podraží. Především se zvýší mýtné o 5 procent. A pokud v Chorvatsku pojedete po dálnicích spravovaných státními společnostmi, připlatíte si ještě 10 procent jako tzv. sezónní přirážku. V této zemi se také zvýšila DPH v pohostinství (na 25 procent).