Vymření značkařů se nekoná, jsou jich tisíce

turistická trasa

turistická trasa Zdroj: Daniel Vitouš

Český ráj
ilustrační
ilustrační
Část turistické stezky, po které můžete vyrazit na procházku.
5
Fotogalerie

Obavy, že mladší generace nebude mít zájem obnovovat turistické stezky v Česku, se nenaplnily. Jen letos se do terénu s barvami vydá víc než stovka proškolených nováčků.

Je to dobrovolná práce v přírodě, to nebude mladé lidi bavit. Zhruba tak zní obava, že v novodobé éře už nebude chtít nikdo udržovat vynikající síť turistického značení v České republice. Pravý opak je pravdou. Značkařů přibývá. Zatímco v roce 1990 tuto dobrovolnou práci dělalo 1300 lidí, v současnosti udržuje pěší trasy 1580 značkařů. Dalších 480 se specializuje na cyklotrasy.

A další zájemci se hlásí. „O budoucnost bych strach neměl. Letos jsme organizovali pro velký zájem hned čtyři školení, kterými prošlo 110 nováčků,“ říká Karel Markvart, manažer značení v Klubu českých turistů. Tato organizace, která byla založena už v roce 1888, správu tuzemských turistických tras zastřešuje. „Průměrný věk značkařů je 58 let. Průměrný věk těch nových pak 35 let,“ podotýká Markvart.

Na jednoho značkaře nyní vychází asi 26,5 kilometru pěších tras. Také celková délka tras v Česku roste. Velké množství jich přibylo bezprostředně po sametové revoluci, kdy byly zpřístupněny do té doby armádou blokované oblasti při hranicích s Německem a Rakouskem. K roku 1992 se tak zvedla turistická síť na  37 tisíc kilometrů. V současnosti už přesahuje 42 tisíc kilometrů.

To například znamená, že kdyby se spojily všechny pěší turistické stezky za sebe, obepnuly by Zemi na rovníku po obvodu a ještě by zbylo. Co se týče směrovek, jejich počet v Česku vzrostl na více než 60 tisíc. Map je po českých lesích nebo u rozcestí instalováno zhruba půldruhého tisíce. Rozvíjejí se i různé specializované trasy, jako jsou ty pro vozíčkáře nebo pro jezdce na koních.