Rychlejší čerpání „rodičáku“ či zvýšení přídavku na dítě... Co dalšího nás díky novele čeká?

Maminky si povídají u kávy.

Maminky si povídají u kávy. Zdroj: iStock

Přínosnou změnou je to, že rodičovský příspěvek bude možné vyčerpat rychleji. A vrátit se tak dříve do pracovního procesu. Dále se rodiče mohou těšit na zvýšení přídavků na dítě a rozšíření rodin, které na něj budou mít nárok. Konečně se navýší i daňová sleva na první dítě.

„Dosud mohli rodiče čerpat maximálně 11 500 korun měsíčně, nově by mohlo jít až o cca 32 tisíc korun u pracujících rodin s vyššími příjmy. Novela tak pomůže rodičům, kteří se chtějí vrátit co nejdříve do práce,“ uvedla ministryně práce Michaela Marksová. Rodiče, kteří se budou chtít vrátit dříve do pracovního procesu, budou moct daných 220 tisíc vyčerpat i během půl roku. Bude ale záležet na výši jejich předchozích příjmů.

Změna se bude týkat i rodičů, kterým není možné stanovit denní vyměřovací základ. Většinou jde o studenty, osoby samostatně výdělečně činné a nezaměstnané. I ti si budou moct nastavit výši čerpání této dávky až do výše 7 600 korun a rodičák tak vyčerpat za tři roky. Změny u rodičovského příspěvku budou účinné od 1. 1. 2018.

Přídavek na dítě

Měl by se rozšířit okruh rodin, které na něj dosáhnou. Zvyšuje se totiž koeficient rozhodného příjmu na 2,7násobek životního minima. Nyní je to 2,4násobek. „Rodinám, kde rodiče pracují, či čerpají dávky nemocenského pojištění nebo podporu v nezaměstnanosti, se zvýší přídavky o 300 korun na 800, 910 a 1000 korun měsíčně podle věku dítěte. Rodiče vícerčat budou moci čerpat vyšší rodičovský příspěvek, namísto současných 220 tisíc korun (celková částka příspěvku) půjde nově o 330 000 korun,“ uvádí MPSV.

Daňové zvýhodnění na první dítě

Po dlouhé době se zvýší i daňové zvýhodnění na první dítě. A to o 150 korun měsíčně. Uplatníte si tedy slevu ve výši 15 204 korun ročně.