Státní pokladna zůstane letos „skoro prázdná“. Pomáhá spotřeba, neřesti a zaměstnanci

Peníze

Peníze Zdroj: Shutterstock

Ivan Pilný
Ministr financí Andrej Babiš při projednávání rozpočtu ve Sněmovně.
Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Peníze
6
Fotogalerie

Hospodaření státu skončilo na konci listopadu s deficitem necelých dvanácti miliard korun, přesto jde o nejlepší výsledek za posledních devět let. Oproti loňskému přebytku jde o horší výsledek, jenže loni nastala výjimečná situace – přitekly peníze z EU. Státní pokladnu plní především DPH, spotřební daně a zaměstnanci. Největší balík peněz putuje na důchody a další sociální dávky.

K 30. listopadu dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1 141,8 mld. Kč, celkové výdaje 1 153,4 mld. Kč a schodek hospodaření 11,6 mld. Kč (v listopadu 2016 vykázán přebytek 55,5 mld. Kč). Za letošní rok tak lze očekávat něco, co by se dalo nazvat „záporná nula“.

Zjednodušeně: pokud lidé v listopadu hodně utráceli, pak nám po skončení roku zůstanou jen „drobné“ dluhy. Dluh nakumulovaný z let minulých nechme nyní stranou, kolik přesně bude státní pokladna za letošek v mínusu se dozvíme po Novém roce. Na příští rok je plánován schodek 50 mld. Kč.

Pokud vás někdy napadlo, kdo v ČR takříkajíc platí muziku, jsou to všichni občané prostřednictvím DPH, na té se vybere největší balík peněz. Za jedenáct měsíců letošního roku to bylo téměř 242 miliard korun.

Značnou měrou se na příjmech rozpočtu podílí zaměstnanci, a to částkou 100 miliard korun, což je o 8 miliard víc, než zaplatily firmy na korporátní dani. Naproti tomu podnikatelé neplatí na dani z příjmů skoro nic, letos ani ne čtyři miliardy. Evergreenem a stabilním pilířem státních příjmů je extra zdaněná spotřeba všeho, co máme rádi – cigarety, alkohol, benzín.

Nejvíce peněz, které stát vydává tvoří sociální dávky, mezi které se počítají i důchody. Na letos „padlo“ 485 miliard Kč. Lehce přes sto miliard poslal stát školám, které jsou zřizovány obcemi a kraji. Kapitálové výdaje, jinak řečeno investiční výdaje dosáhly letos částky 67,5 miliardy.

Část pro zájemce najdete na webu Ministerstva financí.