Brexit se odehrál již před 150 000 lety

Osudný útes v Doveru.

Osudný útes v Doveru. Zdroj: Profimedia.cz

Zdánlivě současný Brexit Evropany činí svědky historicky jedinečných událostí, není to ale tak úplně pravda. Vědci vyzkoumali, že Velká Británie se od Evropy v minulosti již jednou separovala. V časopise Nature Communications zveřejnili studii, která vysvětluje, jak byl zničen úzký pruh země dříve spojující Británii se zbytkem Evropy.

Před více než půl milionem let, uprostřed doby ledové, spojoval podle vědců dnešní Dover na jihu Anglie a Calais v severní Francii most v podobě pásu země. Severně od něj se rozkládalo velké ledovcové jezero. To se později začalo přelévat a masa vody oslabila pozemní spojení. Následné povodně pak způsobily definitivní odloučení současných britských ostrovů.

Studium mořského dna Lamanšského průlivu podnítila před několika desetiletími série podivných objevů. Výzkumníci, kteří zde mapovali terén pro chystanou výstavbu podvodního tunelu, objevili na dně celou řadu obřích děr dosahujících hloubky i 100 metrů.

Nyní došli k závěru, že krátery vyhloubila přetékající voda z ledovcového jezera. „Vysvětlujeme je jako obří přepadové rybníky. Myslíme si, že v podstatě šlo o jezerní vodu přepadající přes skalní okraj v podobě série vodopádů, která vymlela podloží,“ uvádějí výzkumníci z Britské královské univerzity.

Podívejte se, jak se najíždí do Eurotunelu:

Video placeholde
Podívejte se na cestu z Calais do Doveru • Ida Schmidt

Jezero podle nich začalo přetékat zhruba před 450 000 lety. Katastrofální povodně o 300 tisíc let později pak způsobily úplné odtržení dnešní Británie. Podle spoluautorky studie Jenny Collierové není jasné, co jednu či druhou událost způsobilo.

"Možná se ulomil kus ledové pokrývky, zřítil se do jezera a zvedl vlnu, která vyryla cestu vodě přepadající přes křídový okraj," uvedla. Ten pak mohla dále oslabit nějaká katastrofa, možná zemětřesení, jež uvolnilo megapovodeň, která spojení mezi kontinentální Evropou a Británii definitivně přerušila.

Profesor Sanjeev Gupta z Královské univerzity v Londýně, který studii vedl, říká, že nebýt těchto skutečností, situace dnes mohla být zcela jiná. “Pokud by se tato náhodná geologická událost nestala, znamenalo by to, že by Británie navždy zůstala spojená s kontinentem,” řekl Gupta pro server BBC.