Užitečné hračky pro Apple nebo výplody pro pobavení?

Dokovací stanice iTypewriter.

Dokovací stanice iTypewriter. Zdroj: www.austin-yang.com

Mladý designér Austin Yang ze skotského Edingburghu nedávno představil své dva koncepty příslušenství pro výrobky firmy Apple. Fanoušci produktů s logem nakousnutého jablka by tak mohli připojit své tablety k zařízení iTypewriter nebo své telefony k iTurntable, které slouží jako dokovací stanice. Zda se ale dostanou do výroby a k zákazníkům je otázkou.

Zdá se, že Yang není nadšencem moderních hladkých dotykových obrazovek a potřebuje ke svému životu mechanické šoupátka, páčky a spínače. Oba koncepty které představil, totiž fungují právě na bázi mechanického ovládání.

Dokovací stanice s všeříkajícím názvem iTypewriter vypadá a funguje jako zmenšený mechanický psací stroj. Stačí do něj pouze vložit iPad, který není nutné se zařízením nijak propojovat a můžete rovnou začít psát. Mechanická klávesnice přenese pohyb klávesy na rameno s vodivou gumou na konci, která udeří do displeje místo vašeho prstu.

„Výrobek dá uživatelům silnou hmatovou zpětnou vazbu, což dotykový displej nedokáže,“ tvrdí Yang na svých webových stránkách. Video na kterém mladý designer koncept představuje ale vzbuzuje otázku, kolik podobných úhozů displej tabletu vydrží a jak rychle se vlastně na novodobém mechanickém stroji dá psát. Podle videa i fotografií totiž stroj nedisponuje klasickým rozložením kláves.

Že má autor rád retrodesign je očividné i z jeho druhého představeného produktu iTurntable. Dokovacích zařízení pro telefony iPhone je na trhu mnoho, tento ale opravdu vyčnívá. Při zapnutí stanice se totiž okolo telefonu začne točit unašeč desky přesně jako u opravdového gramofonu. Pro zapnutí přehrávání musí obsluha umístit imitaci ramene s jehlou. A pro přeskočení skladby dopředu nebo dozadu s ním musí trhnout doleva nebo doprava.

Jediné co by pak zapáleným nadšencům do retro hraček mohlo chybět, je analogový zvuk nebo drobné vady, které skutečný gramofon reprodukoval. Ale nezoufejte, i na to přece existují aplikace…